≫ 

Albanci ipak ulaze u Skupštinu Srbije: Posle ponavljanja izbora Šaip Kamberi ponovo poslanik

U parlament ulazi više predstvanika nacionalnih manjina

  • 3
SEDNICA SKUPSTINA SRBIJA Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Do juče je bilo gotovo izvesno da u budućem sazivu parlamenta neće učestvovati predstavnici albanske nacionalne manjine, međutim, posle ponavljanja izbora na jednom biračkom mestu u Bujanovcu, jasno je da će Šaip Kamberi ponovo biti narodni poslanik.

Pre ponavljanja glasanja na izbornom mestu broj 6 u školi „Muharem Kadriu“, albanska koalicija imala je na izborima 3. aprila 9.467 glasova i nedostajalo je nešto više od 300 glasova za mesto u Skupštini Srbije.

Pravo glasa na ovom biračkom mestu imalo je 1.089 glasača, a na izborima 3. aprila za ovu albansku koaliciju glasalo je 226 građana.

Nosilac liste Koalicija Albanaca Doline, Šaip Kamberi, objavio je danas da je posle ponovljenih izbora u Velikom Trnovcu dobio poslanički mandat, a i na sajtu RIK-a piše da je Koalicija Albanaca osvojila jedan mandat.

- I dalje ću biti glas Albanaca u Skupštini Srbije -  objavio je Kamberi na Fejsbuku i zahvalio svim građanima koji su glasali za njegovu listu.

Kamberi je u prethodnom sazivu ostao upamćen po tome što je kritikovao vlast, postavljao zastavicu Albanije...

Tako je recimo krajem 2020. godine zatražio izmene Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina i u "prilog tome" postavio zastavicu Albanije na poslaničku klupu ispred sebe, a na insistiranje predsednika parlamenta Ivice Dačića, morao je da je ukloni.

- Danas se zastava Srbije slobodno vijori u Gračanici, Kumanovu..., gde tamošnji Srbi uživaju svoja prava. U tome ne vidim ništa sporno, ali isto ne važi u Srbiji - rekao je tada Kamberi i dodao da Ustav priznaje nacionalnim manjinama pravo na izražavanje nacionalnog identiteta.

Ivica Dačić, Šaip Kamberi Foto:Tanjug/Sava Radovanović, Tanjug/Rade Prelić

- Dok zastava Srbije može da se vijori na teritorijama drugih država, zastave drugih država ne mogu na teritoriji Srbije. Koja se poruka šalje na ovaj način - upitao je Kamberi i dodao da rešenje nije u zabrani drugima, već ravnopravnosti, da i pripadnici manjina u Sbriji, kako je rekao, mogu da koriste svoje simbole.

Na to je tada reagovao Dačić ističući da je tolerancija u Srbiji na najvišem mogućem nivou, ali je zamolio Kamberija da poštuje Poslovnik, koji ne dozvoljava unošenje bilo čega što nije deo skupštinskog marterijala, a naročito isticanje zastava drugih zemalja.

- Tako da bih vas zamolio da sklonite zastavu Albanije, jer to nije zastava albanske nacionalne manjine u našoj zemlji. Ako to ne želite, onda ćemo zaista da napravimo pauzu - rekao je Dačić.

Kamberiju je prošle godine odgovorila i premijerka Ana Brnabić koja ga je pozvala da poštuje Ustav:

- Ovo je Narodna skupština Republike Srbije, vi ste narodni poslanik Republike Srbije, morate da poštujete da je KiM autonomna pokrajina u okviru Republike Srbije - rekla je Brnabić prošle godine u parlamentu u svom odgovoru Šaipu Kamberiju, nakon njegovih reči da je srpska zastava preko teritorije tzv. Kosova provokacija koja pokazuje dalje pretenzije Srbije prema Kosovu.

Kamberi je u prethodnom sazivu, između ostalog, iznenadio poslanike i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić kada joj je pitanje postavio na albanskom jeziku. Kamberi inače ima pravo da govori na maternjem jeziku, ali tada, kako je objasnio i predsednik parlamenta, nije na vreme dostavio pitanje kako bi bilo prevedeno zbog čega su tada pojedini poslanici negodovali i u tome videli provokaciju.

- Jedino vas molim da se to najavi na vreme da bismo obezbedili prevodioce. U ovom trenutku nemamo prevodica, pa vam skrećem pažnju - rekao je tada Dačić, na šta je Kamberi odgovorio da su u parlamentu potrebna samo dva prevodica, za mađarski i albanski, i da bi bilo dobro da oni budu stalno prisutni.

Saip Kamberi Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kamberi: Hvala Kurtiju, Kasnićiju i Abdidžikuu na podršci

Kamberi je danas zahvalio albanskim političarima sa Kosova i Metohije na podršci, nakon što je, posle ponovljenih izbor na jednom biračkom mestu u Bujanovcu, osvojio mandat poslanika u Skupštini Srbije, prenosi Reporetri.

- Prvo, beskrajna zahvalnost premijeru Republike Kosovo, gospodinu Aljbinu Kurtiju! Hvala ti puno Aljbine. Posebna je čast što naša politika iskazana u Skupštini Srbije uživa otvorenu i punu podršku Vas, kao premijera i kao nosioca liste najglasanijih u Republici Kosovo - napisao je Kamberi na svom Fejsbuk nalogu.

Kamberi smatra da Kurtijeva podrška odražava njegovu "posvećenost interesima Albanaca preševske doline", kako tvrdi, "potlačenih i diskriminisanih od Republike Srbije".

Kamberi je zahvalio i liderima najvećih opozicionih partija Ljumiru Abdidžikuu iz Demokratskog saveza Kosova i Memliju Krasnićiju iz Demokratske partije Kosova, navodeći da je njihova podrška pokazatelj političke zrelosti u korist kvalitetne albanske lokalne politike i da je u službi "izgradnje jedinstva Republike Kosovo prema preševskoj dolini".

Kamberi je rekao da će Albanci sa juga centralne Srbije biti "na liniji sa Kosovom i Albanijom" i dodao da očekuje saradnju u tom pogledu.

- Aljbine, Ljumire i Memlji, vaša podrška govori i o aktuelnom konsenzusu vlasti i opozicije na Kosovu za sprovođenje dostojne albanske politike u preševskoj dolini koja je koordinirana među nama. Kao poslanik preševske doline radujem se zajedničkom radu u ovom pravcu, sa Vama i ostalim izabranim predstavnicima preševske doline - napisao je Kamberi.

Koje sve manjinske stranke ulaze u parlament?

Konačni rezultati izbora koji su održani 3. aprila još nisu proglašeni, ali prema preliminarnim rezultatima, koje je objavio RIK na svojoj stranici, stoji da su mandate osvojili Savez vojvođanskih Mađara (5), Muftijin amanet (3), Zajedno za Vojvodinu (2), SDA Sandžaka (2) i Koalicija Albanaca (1).

SVM je na prošlim izborima osvojio 9 mandata, odnosno 72.000 glasova, a sada pet mandata, odnosno oko 60.300 glasova. Ova partija skoro 15 godina izlazi na parlamentarne izbore kao jedina stranka mađarske nacionalne manjine.

Kada je reč o Bošnjacima, primetno je da podrška SDA Sandžaka opada, a da raste Stranke pravde i pomirenja koju sada vodi Usame Zukorlić, sin pokojnog muftije Muamera.

SDA Sandžaka osvojila je dva mandata kao i obično  ali nikad manje glasova – tek 20.553.

Stranka pravde i pomirenja 2020. je osvojila 32.170 (četiri mandata), a ove godine – oko 35.800 glasova i tri mandata.

U parlament se vraća Tomislav Žigmanov

Koalicija „Zajedno za Vojvodinu- Vojvođani“, koju čine Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Zajedno za Vojvodinu osvojila je dva mandata.

Listu je predvodio dr Tomislav Žigmanov i nalazili su se kandidati sa područja Vojvodine.

Žigmanov je posle izbora poručio da su zadovoljni izbornim rezultatima, kao i da će nastaviti političko delovanje koje ima za cilj bolji položaj hrvatske zajednice u Srbiji.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine prvi put je postao narodni poslanik.

Bez mandata su opet ostali Romi, iako su prema poslednjem zvaničnom popisu druga najbrojnija nacionalna manjina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ima li

    29. april 2022 | 15:18

    Srba u skupstini Nemacke, italije, francuske.?ima li Srba u skupstini albanije?

  • Mister bin

    29. april 2022 | 15:49

    Dosta je da ga vidiš sve ti je jasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA