≫ 

Dačić: Konstituisanje parlamenta očekujem tokom maja

Dačić je podsetio da je dosadašnji saziv parlamenta, čiji je predsednik, izabran posle izbora u junu 2020.

  • 2
Ivica Dačić, na otvaranju Beogradske konferencije pravnika Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da očekuje da novi saziv parlamenta, na osnovu rezultata izbora 3. aprila, bude konstituisan tokom maja.

Dačić je to rekao u Skupštini,gde je ugostio studente beogradskog Pravnog fakulteta, kojima je rekao da je najviše zakonodavno telo trenutno u izvesnom mirovanju, jer tek treba da se konstituiše novi saziv.

Dačić je podsetio da je dosadašnji saziv parlamenta, čiji je predsednik, izabran posle izbora u junu 2020. godine, i nije trajao pun, četvorogodišnji mandat, jer je bilo potrebno da Skupština bude raspuštena kako bi se parlamentarni izbori održali u isto vreme kada i redovni predsednički, kao i izbori za Skupštinu grada Beograda.

Kako je rekao, odluke o raspuštanju skupštine i raspisivanju izbora donose različiti nivoi vlasti, upravo da bi bila primenjena maksimalna demokratska kontrola izbornog procesa i da bi se poštovala ustavna podela vlasti.

Dačić je raspisao izbore za predsednika Republike, a predsednik Srbije je raspisao izbore za Narodnu skupštinu, dok je u delokrugu predsednika parlamenta bilo i raspisivanje lokalnih izbora - za Skupštinu grada Beograda i još nekoliko opština i gradova u Srbiji.

Izbori su, radi racionalnosti i celishodnosti, održani u jednom danu, 3. aprila, rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Dačić je pojasnio da je u međuvremenu, dosadašnji saziv parlamenta nastavio da radi, iako ne donosi zakone, što mu je najvažnija delatnost, jer je i Vlada Srbije, kao glavni predlagač zakona, u tehničkom mandatu.

"Da ne bi bilo institucionalnog vakuuma, ovaj saziv parlamenta ostaje u mandatu sve do trenutka kada budu verifikovani mandati novih poslanika, izabranih na izborima 3. aprila i ja očekujem da će se to dogoditi tokom maja". rekao je Dačić.

Video: Sastanak Dačića sa ambasadorom SAD

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    5. maj 2022 | 19:19

    A od koga ti sinko to očekuješ... Pa ti si još neki faktor tamo, dok ne izaberu novog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA