≫ 

Knut Flekenštajn za Telegraf.rs: Iz Berlina poruke ohrabrenja u vezi sa EU

Poruke su bile ohrabrujuće za ceo region - rekao Flekenštajn

  • 0
evroparlamentarci, Maja gojković, međustranački dijalog Foto: Tanjug/Tanja Valič

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je juče na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Berlinu da želi da Srbija ostane član Saveta Evrope, da je spreman da oživi Berlinski proces i da članstvo Srbije u EU ne treba da bude perspektiva, već nešto što će brzo doći.

Bivši poslanik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn, koji je javnosti u Srbiji poznat po tome što je učestvovao u međupartijskom dijalogu kao kofasilitator,  ocenio je za Telegraf.rs da su se iz Berlina čule ohrabrujuće poruke u vezi sa evropskom perpsktivom.

- Ne samo za Srbiju nego za ceo region. Takođe kancelar je najavio da će doći u region i objavio je da će se nastaviti Berlinski proces što pokazuje jednu posvećenost  - rekao je Flekenštajn i dodao da Olaf Šolc zajedno sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom želi da ubrza proces evropskih integracija.

Na pitanje na koji način se taj put ka Evropskoj uniji zaista može ubrzati, Flekenštaj je ukazao da svakako moraju da se sprovedu neke reforme.

- Jedno su želje, a sa druge strane imamo primer Bugarske koja može da stopira evropske integracije (Severne Makedonije), dakle neophodne su neke reforme. Bilo je na konferenciji "Budućnost Evrope" mnogo predloga o tome da se, s jedne strane ubrza proces, a da sa druge strane i zemlje kandidati ubrzaju reforme, ali ne u smislu, "uradite domaći", jer i Unija ima dosta toga da uradi.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je juče, na konferenciji nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da perspektiva pristupanja Srbije i drugih zemlja u regionu Evropskoj uniji mora da bude nešto što će biti uspešno i mora da postane realnost.

- To je u interesu i regiona i Evropske unije da se otvore te perspektive, da se zadrže i da te zemlje postanu države članice EU. Ova perspektiva pristupanja same Srbije i drugih zemlja u regionu to mora da bude nešto što će biti uspešno i to mora da postane realnost. Taj zadatak imamo pred sobom u Evropi i ja ću se lično zalagati za to da unapredimo taj proces - naglasio je Šolc.

Vučić je izjavio da je Nemačka ubedljivo prvi partner Srbiji, kao i da je Šolc više puta ponovio da veruje u evropsku budućnost celog Zapadnog Balkana.

Video: Vučić se sastao sa ministarkom odbrane Nemačke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA