≫ 

Bivši ambasador pri EU za Telegraf.rs: Rusija okrenula leđa Evropi, Srbija mora da se prilagođava

"Čim bude nekih pozitivnih stvari ta podrška evropskim integracijama će porasti - rekao je Lopandić

  • 11
Duško Lopandić Foto: Telegraf.rs

- Moje mišljenje je da je Rusija na neki način okrenula leđa Evropi i pitanjima kao što je mirno rešavanje sporova, i teško možemo nešto da očekujemo od Rusije. Biće dugo izolovana tako da mi prirodno, i već smo u kontekstu proširenja ulaska u EU, moramo da se prilagođavamo tome uključujući i sankcije - rekao je danas za Telegraf.rs bivši ambasador pri EU u Briselu Duško Lopandić.

On je dodao da je ceo međunarodni sistem 24. februara (kada je Rusija napala Ukrajinu) "okrenut" i da se ne može na isti način tumačiti bilo koje pitanje, pa i pitanje sankcija.

- I pre tog dogadjaja Srbija se po nekim pitanjima prilagođavala, recimo mi smo uveli neke sankcije Belorusiji, u međuvremenu bile su i neke "mini sankcije" za osobe bliske (Viktoru)  Jankoviču - podsetio je Lopandić.

Komentarišući pad podrške evropskim integracijama, Lopandić kaže da pitanje podrške oscilira zavisno od signala, pozitivnih ili negativnih.

- Čim bude nekih pozitivnih stvari ta podrška evropskim integracijama će porasti - uveren je Lopandić.

On je ocenio da je pozitivno to što Srbija ima intenzivnu komunikaciju sa Nemačkom, podsetivši da je u Beograd dolazila ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, zatim je predsednik Aleksandar Vučić išao u Berlin da razgovara sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, a danas je u poseti i nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

Aleksandar Vučić i Kristina Lambret Foto: Nikola Tomić

- Izuzetan dijalog na visokom nivou i to je pozitivno. Nemačka je glavna zemlja kad se radi o proširenju, ima i drugih, naravno, tu je i Francuska, a čini mi se da je napravljen napredak koji treba da rezultira nekim konkretnim stvarima tako da u celini mislim da je poseta (predsednika Vučića) prošla dobro - ocenio je Lopandić.

Upitan da li Nemačka može da pomogne da se odblokira dijalog Beograda i Prištine budući da nemački kancelar na jučerašnji sastanak pozvao i predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, Lopandić je rekao da se treba imati u vidu i uticaj SAD koji bi, kaže, trebalo da se pojača u ovom periodu.

Kako kaže, problem dijaloga je to što je on de fakto blokiran, i ne postoji napredak ni na tehničkom nivou.

- Ono što je najvažnije zapadu i uopšte međunarodnoj zajednici jeste da je ostvarena stabilnost, da se ne desi neka vrsta destabliizacije, u kontekstu ratova, što bi bilo vrlo negativno, i nikad se ne zna gde bi se završilo - istakao je bivši ambsador pri EU Duško Lopandić.

Video: Vučić: Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasa mi 100 odsto

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    5. maj 2022 | 17:41

    Nije Rusija nikome nsta okrenula nego su svi protiv nje kako bi pokazali da eu postoji i da nato toboze brani nekog a u stvari je agresorska vojna skupina kojom upravlja amer a placaju ga ovi iz eu.... Mi ne zelimo u eu niti nas eu zeli nego oni hoce da sipratima poklonimo Kosovo i zato nas zamajavaju na sve nacine samo da ne vidimo njihov glavni cilj.... Sto se tice mirnog resavanja sukoba od strane eu to smo videli i osetili na svojoj kozi 1999 godine mi najvise....

  • Jogar

    5. maj 2022 | 17:08

    I ti si mi neki ambasador...izvini da se nije okrenuo svet 1999 kad nas je bimbardovao Nato suprotno odluci UN....kako to da niko nije udario sankcije napadacima...sta cemo za tu dvolicnost. ...cela EU je tesko zlo i ovde se radi o napadu SAD na Rusiju gde su ukrajinski fasisti glavni glumci....pa to je cak i PAPI postalo jasno ali nije tebi....zalosno.kakvi nas ljudi zastupaju u medjunarodnim organizacijama

  • GRESKA

    5. maj 2022 | 17:11

    Gospodine iz EU Srbija ne mora nista. Ostavite nas na miru. Vasom pritiscima doveli ste Srbiju, koja je decenijama na evropskom putu, da narod sada nece u EU. Delujete kontraproduktivno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA