Jadranka Joksimović za Telegraf: Srbija spremna za otvaranje klastera 3 - imamo novi "politički kredo"

Moguće da pojedine članice opredele saglasnost za otvaranje klastera očekivanjima u vezi sa spoljnom politikom

  • 26
JOKSIMOVIC ZOFRE SASTANAK Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas za Telegraf.rs da su se stekli uslovi za otvaranje klastera 3 (inkluzivni rast i konkurentnost), ali nije isključila mogućnost da pojedine članice opredele svoju saglasnost za otvaranje poglavlja očekivanjem za većim usklađivanjem sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, koja je, kaže, postala novi kredo strateške opredeljenosti zemlje sa EU.

Obaveza Srbije je da učestvuje u procesima osnaživanja tendencije mira

Ministarka Joksimović je povodom Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom podsetila da je evropski projekat nastao kao projekat mira u Evropi, čija istorija je vekovima bila ispisana ratovima, burnim i teškim sukobima naroda i država.

Ukazala je da je nakon Drugog svetskog rata, Šumanova deklaracija ozvaničila ideju ujedinjena, mira i stabilnosti, prosperiteta evropskih naroda koji imaju za cilj da budu solidarni, usmereni jedni na druge, da žive u demokratiji, međusobnom razumevanju i poštovanju.

- U okolnostima još jednog rata na prostoru Evrope, naša generacijska ima obavezu i da da svoj maksimum da naš, evropski kontinent bude bez oružanih sukoba. Nikada u poslednjih nekoliko decenija nije bilo toliko važno da se pokaže da su mir, prosperitet i stabilnost one vrednosti i tekovine koje su usađene u generacije evropskih naroda kao težnja i nada - poručila je ministarka.

I na tome, kako je istakla, mora da se radi, navodeći da Srbija kao država pridružena EU, duboko odmakla u procesu pristupanja, jeste ona koja čvrsto i principijelno zastupa te vrednosti.

- Građani Srbije veoma dobro znaju šta znači biti izolovan, van kluba u kojem se donose odluke o budućnosti i u tom smislu obaveza Srbije jeste da učestvuje u procesima osnaživanja tendecija mira i razvoja, u traženju zajedničkih odgovora na krize, uz poštovanje vitalnih nacionalnih interesa, kao što to rade i članice EU - objasnila je ministarka.

Zastave, NATO, Brisel Foto: Tanjug/AP

Kako je dodala, zbog toga i EU mora da ostane otvorena prema svim demokratskim evropskim državama, koje žele da se pridruže Uniji, bez obzira što je ova godina donela dodatni novi izazov.

- Iako za sada ne možemo da predvidimo do kada ćemo osećati posledice aktuelne globalne krize, možemo reći da je Srbija proteklih nekoliko godina dokazala da je odgovorno društvo i konstruktivan partner u traženju i postizanju održivih rešenja  - navela je Joksimović.

Spremni smo za otvaranje klastera 3 (Konkurentnost i inkluzivni rast)

Ministarka je istakla da je Srbija odavno spremna za otvaranje klastera 3 - Konkurentnost i inkluzivni rast i podsetila da je i Evropska komisija u svom poslednjem Izveštaju o Srbiji, oktobra prošle godine, dala preporuku da otvorimo oba klastera koja su u tom momentu bila spremna, a to su klaster 3 i 4.

- Iako smo mi već tada uveliko bili u procesu izmene ustavnih amandamana, određene države članice su ostale prilično rigidnog stava da nam ne daju saglasnost za otvaranje oba ta klastera dok se ustavna refroma formalno ne završi. Imajući u vidu da smo taj proces uspešno sproveli, uz jasnu podršku građana Srbije jačanju nezavisnosti pravosuđa, stekli su se uslovi za otvaranje klastera 3 Inkluzivni rast i konkurentnost - objasnila je ministarka.

Ona, međutim, nije isključila mogućnost da pojedine države članice na neki način "uslove" otvaranje klastera.

Jadranka Joksimović Foto: Nikola Tomić

- Ne isključujem mogućnost da pojedine države članice, jer je davanje saglasnosti za otvaranje klastera isključiva prerogativa država članica, opredele svoju saglasnost očekivanjem za većim usklađivanjem sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, koja je postala novi politički kredo strateške opredeljenosti zemlje sa EU - rekla je ministarka i dodala:

Кoliko iz nekog razloga ne budu spremne da nam je daju to neće značiti da mi nismo uradili u reformskom smislu nešto što je bila naša obaveza.

Radimo na ispunjavanju merila za otvaranje preostalih klastera

Joksimović je rekla da Srbija uporedo radi i na ispunjavanju svih merila za otvaranje preostalih klastera, pre svega klastera 5 – Resursi, poljoprivreda i kohezija.

- U toj oblasti imamo obavezu dostizanja merila o bezbednosti hrane, o veterinarskoj i fitosanitarnoj politici, a ključno merilo za otvaranje klastera jeste izrada akcionog plana za harmonizaciju propisa u tom segmentu i na tome veoma posvećeno radimo. Sva preostala poglavlja u okviru ovog klastera, izuzev dva koja smo ranije otvorili, prosleđena su Savetu EU i čekamo na saglasnost država članica - navela je ministarka Joksimović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragan

    9. maj 2022 | 13:28

    U EU Srbija nikad

  • Sneki

    9. maj 2022 | 13:41

    Niko narod ne pita hoće li u EU, sram vas bilo!

  • 534

    9. maj 2022 | 12:43

    Ajde da pogađamo prve tri zemlje EU koje će da stave veto na otvaranje novih klastera. Prvu svi znamo, samo redosled u brzini zabrane je neizvestan za drugo mesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA