Položeni venci povodom Dana sećanja na zrtve holokausta u Beogradu

  • 0
Beograd Dan pobede nad fasizmom, dan sećanja Foto: Tanjug/Predrag Mitić

Povodom Dana sećanja na žrtve holokausta u Beogradu, 10. maja, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan i predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks položili su danas vence na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

Vesić je podsetio da su na današnji dan pre 80 godina, nacistički okupatori Beograda proglasili prestonicu gradom bez Jevreja i naveo da nisu bili u pravu, jer je jedan deo jevrejske zajednice preživeo holokaust.

- Na njihovu žalost nisu bili u pravu, jedan deo članova naše jevrejske zajednice preživeo je užase holokausta i Drugog svetskog rata - kazao je Vesić.

Naveo je da je na Starom sajmištu stradao najveći deo jevrejske zajednice, uključujući žene i decu, koji su ubijeni na surov način.

Beograd Dan pobede nad fasizmom, dan sećanja Foto: Tanjug/Predrag Mitić

Vesić je istakao da je pre osam godina Grad Beograd doneo odluku da ovaj dan posveti sećanju na stradale u holokaustu tokom Drugog svetskog rata.

- Veoma je važno da obeležavamo ovaj dan, jer time ne odajemo samo pijetet žrtvama i onima koji su stradali bez bilo kakve krivice, već je ovaj dan i podsećanje budućim generacijama šta se sve dešavalo - kazao je Vesić.

Dodao je da buduće generacije moraju kroz obrazovni sistem da uče o tome šta se dešavalo u prošlosti i da se istorijske činjenice ne smeju menjati.

- Sa velikim ponosom i sa velikim tugom obeležavamo današnji dan, srećni što je danas sa nama jevrejska zajednica i ambasador Izraela, jer ovo je dokaz da taj zločinački plan nije uspeo - istakao je Vesić.

Predsednik Jevrejske opštine Aron Fuks izrazio je zadovoljstvo što se Grad Beograd seća stradalih sugrađana, koji su stradali između 1941 i 1942. godine.

- Iako je veliki broj Jevreja stradao u holokaustu, neki su i preživeli i njihovi potomci su danas svedoci da je u prestonici nekada živela zajednica - kazao je Fuks.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA