≫ 

Obradović: "Novi" Boško u parlamentu, očekujem ozbiljan saziv

Dveri sve snage stavile na formiranje što šireg patriotskog bloka i žele da nastave tim pravcem - kaže Obradović

  • 5
SKUPŠTINA OBRADOVIĆ NOVINARI BOŠKO OBRADOVIĆ Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U novom sazivu Skupštine Srbije očekujte novog Boška Obradovića i nove Dveri, koje će se boriti za konkrente predloge, bez marketinga, kaže lider Dveri Boško Obradović i dodaje da će srpski parlament, posle dužeg vremena, biti ozbijan, te da očekuje ozbiljnu i široku debatu, i unutar opozicije i sa vlasti.

- Možete očekivati novog Boška Obradovića i nove Dveri, odnosno naš poslanički klub, sa četiri nova poslanika, jer ćemo tu biti samo Ivan Kostić i ja iz prvog saziva - rekao je Obradović za Tanjug, na pitanje šta se može očekuvati od tog pokreta u novom skupštinskom sazivu.

Kaže da će nastaviti pristup iz kampanje, a to podrazumeva konkretne predloge, bez marketinga.

- Da vidimo da uvedemo nedelju kao neradan dan u privatnom sektoru, kako da podržimo žene preduzetnice, da pomognemo mlade sa početnim kapitalom, da povećamo minimalne penzije.. Da pokažemo da smo spremni za vršenje vlasti u skoroj budućnosti - rekao je Obradović.

Dodaje da, posle dužeg vremena, očekuje ozbiljan parlament, sa čivatom lepezom stranaka, od levice do desnice i ozbiljni, široku debatu i unutar opozicije i sa vlasti.

- Mada još ne znamo ko će biti vlast, a ko opozicija i to će se lomiti na pitanju sankcija Rusiji - smatra Obradović i dodaje da bi bilo interesantno da se napravi izjašnjavanje u skupštini - koliko poslanika je pojedinačno za sankcije Rusiji, jer duboko veruje da bi većina bila protiv, pa bi i vlada, kaže, mogla da se formira od onih koji se tim sankcijama protive.

Kada je reč o odnosima u opoziciji, Obradović navodi da su Dveri sve snage stavile na formiranje što šireg patriotskog bloka i žele da nastave tim pravcem.

- Ujedinjenje na desnom političkom spektru može da ide i dalje. Tri liste su ušle u parlament, zajedno smo osvojili više od 15 odsto glasova, što je potencijal za ujenjeni patriotski blok, i nastavićemo u tom pravcu -  kaže Obradović.

Dodaje da po nekim konkretnim pitanjima mogu da sarađuju i sa ostalim kolegama iz opozicije u skupštini, ili van nje, ali prioritet je, ponavlja, proširivanje patriotskog bloka.

DIJALOG SKUPSTINA STRANKE Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kada je reč o beogradskim izborima, kaže da su rezultati pokazali da je u glavnom gradu dosadašnja vlast SNS i SPS izgubila, a opozicija, u zbiru, dobila više glasova nego te dve partije, koje će, dodaje, zahvaljujući Dontovom sistemu podele mandata "nakalemili" dva madnata više.

Ukazuje, ipak, da se teško može vladati sa tako "tankom većinom", a pitanje je, dodaje, i da će SNS želi da pravi lokalnu većinu sa SPS-om.

- Dosta je nepoznanica, koje zavise i od formiranja republičke vlade. Tako da ćemo tek videti šta će biti - rekao je Obradović.

Primećuje i da SNS i S SP imaju većinu odbornika u Skupštini grada, i mogu da opstruišu formiranje bilo koje vlasti i izazovu nove izbore, ali sve zavisi od, kako kaže, "privatnog dogovora" Aleksandra Vučića i Dragana Ðilasa.

Dveri su, poručuje, uvek spremne za izbore, a na novim izborima u Beogradu očekuju još bolji rezultat.

Na najavu predsednika Vučića da će početkom juna da razgovara i sa politickim partijama o aktuelnoj političkoj situaciji, Obradović kaže da su jedine prave konsultacije one koje proističu iz ustavne obaveze predsednika, da nakon izbora pozove na razgovor predstavnike svih poslaničkih grupa koje su ušle u parlament.

- I, onda možemo da razgovaramo o svemu, o formiranju vlade, ali to je prilika da se razgovara i o geopolitičkoj situaciji, i drugim aktuelnim temama. Za nas je prihvatljiv razgovor u okviru ustavnih ovlašćenja predsednika - rekao je Obradović.

Ponavlja da se protivi sankcijama Rusiji, i dodaje da bi bila "tragična greška" kada bi vlada u tehničkom mandatu eventualno uvela sankcije Moskvi, ili donosila bilo kakve strateške odluke, jer to, kaže, ne može da čini "u v.d. stanju".

- Za nas je to neprihvatljivo, ne samo da to odluči vlada u tehničkom mandatu, već sam i protiv sankcija Rusiji, jer ne vidim zašto da uvodimo sankcije prijateljskoj zemlji. Zašto da se pridružimo NATO paktu i sankcijama EU, koja nas ničim nije obavezla da sledimo njihovu politiku - rekao je Obradović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA