Bodo Veber za Telegraf: Šta Nemačka očekuje od Srbije? Tri su ključne poruke

Veber ne veruje da postoje rokovi kada je reč o usklađivanju spoljne politike Srbije sa evropskom

  • 10
Bodo Veber Printskrin: Youtube/Kosovo Online

Nemački analitičar i član Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber izjavio je danas za Telegraf.rs da ne veruje da postoje rokovi kada je reč o usklađivanju spoljnopolitičke agende Srbije sa evropskom, ali je, kaže, jasno da Berlin i drugi zapadni zvaničnici očekuju da Srbija prestane sa politikom "sedenja na dve stolice".

Prestati sa politikom sedenja na dve stolice i uvođenje sankcija Rusiji

- To uključuje i pridruživanje sankcijama EU protiv Rusije - rekao je Veber.

Na pitanje da li se uvažava činjenica da je Srbija stoprocentno zavisna od ruskog gasa, Veber je kazao da postoji određeno razumevanje, posebno Nemačke, koja se suočava sa sličnim problemom, te da bi objektivno tehnički bilo nemoguće da Evropska unija Srbiji nadomesti ruski gas iz drugih izvora ukoliko bi došlo do prekida snebdevanja iz Rusije.

Beograd da pokaže napore da želi da reši elemente zavisnosti od Moskve

- Verujem da sve dok vlada Srbije ozbiljno radi na što bržoj diversifikaciji da će i Berlin i druge prestonice imati razumevanje za posebnu situaciju u kojoj se nalazi Srbija. Bitno je da je se vidi volja i realni napori da Srbija reši elemente zavisnosti od Moskve, te da ozbiljno, a ne samo polu-deklarativno ide ka Evropskoj uniji - rekao je Veber.

Upitan kako da tumačimo to što je Nemačka postavila specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Manuela Saracina, koji je juče drugi put boravio u Beogradu, Veber kaže:

- Onako kako su i ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok i u međuvremenu i nemački kancelar Olaf Šolc objavili. To znači da je Nemačka identifikovala Zapadni Balkan kao jednog od svojih spoljnih i evropsko-političkih prioriteta - rekao je.

- Imenovanje specijalnog izaslanika ja izraz toga, i od posebne je koristi sad, kada je politički fokus na ruskoj agresiji na Ukrajinu - dodao je Veber.

Potrebno fundamentalno "resetovanje dijaloga"

Nedavno je nemački kancelar Olaf Šolc u Berlinu organizovao sastanak sa predsednikom Vučićem, Aljbinom Kurtijem, ali i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a odgovarajući na pitanje da li Nemačka može da odblokira dijalog, Veber kaže da je bitno da Nemačka preduzme određeno vođstvo o dijalogu, koji već pola decenije postoji samo još formalno, a ne suštinski.

- Potrebno je fundamentalno "resetovanje" dijaloga. Takva inicijativa mora doći od najviših nivoa u Berlinu i Vašingtonu. Ali da bi to uspelo, potrebno je da se prvo reši unutrašnja blokada politike proširenja u EU, tu je potreban dogovor izmedju Berlina i Pariza, jer bez jasne perspektive članstva Unija nema šta da ponudi Srbiji, niti Kosovu - rekao je Veber.

On je ocenio da su susreti u Berlinu bili dobar početak, ali je to još, kaže, daleko od ozbiljnog resetovanja.

- Zato i nisam siguran da li je dan u Berlinu bio dovoljno da se odblokira dijalog - rekao je Veber.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žika

    11. maj 2022 | 14:35

    Srbija očekuje od Nemačke nepriznavanje Kosova kao države i reparacije za NATO agresiju u delu nemačkog učestvovanja.

  • J...

    11. maj 2022 | 14:31

    A sta dajete za uzvrat??? Olos nacisticki!!!!nama nikako nece da valja ali bolje cist obraz i topli radijatori!!!

  • Moze

    11. maj 2022 | 14:41

    Se razgovarati o svemu, ali vratite Srbiji Kosovo tako sto ce zemlje EU koje su ga priznale povuci priznanje i nadoknadite svu materijalnu i nematerijalnu stetu konu je NATO naneo u Srbiji 1999. vodine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA