Beograd i Priština bez dogovora o fusnoti

Kosovu odgovara da u njihovom predstavljanju u regionu stoji fusnota "bez prejudiciranja statusa", ali Srbija traži i referencu na Rezoluciju 1244

  • 0

Šef srpskog pregovaračkog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da je u regionalnom predstavljanju Prištine za Beograd prihvatljiva fusnota "bez prejudiciranja statusa", ali isključivo kao dodatak referenci na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

- To može da bude korisno, ali nikako dovoljno - istakao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, datum nastavka dijaloga još nije određen, jer su stavovi dve strane oko regionalog predstavljanja Prištine i dalje veoma udaljeni, o čemu će biti reči na sastanku s posrednikom EU Robertom Kuperom koji ove nedelje dolazi u Beograd. Stefanović je odbacio tvdnje šefice prištinskog tima Edite Tahiri da je predlog o fusnoti "bez prejudiciranja stausa" došao s prištinske strane, ali kao netačne ocenio i njene navode da EU stoji iza tog predloga.

- EU ne stoji iza bilo koje opcije izuzev one koju će obe strane da prihvate. Nije tačno ni da Priština bilo šta predlaže. Njihov predlog u ovim pregovorima je u stvari nepostojeći termin i zaista bih hteo da stavim tačku na takve priče, jer oni jednostavno nemaju taj pristup dijalogu - zaključio je Stefanović.

Tahiri je u izjavi Tanjugu rekla da je rešenje koje nudi Priština izbalansirano, da poštuje stavove obe strane i da bi, što se Kosova tiče, moglo biti prihvatljivo rešenje za ključno pitanje sledeće runde dijaloga.

- Moram reći da su pozicije dve strane u ovom trenutku veoma udaljene, jer Srbija i dalje insitira na korišćenju reference 1244 u nazivu Kosova, što je za nas neprihatljivo - rekla je Tahiri uz objašnjenje da je Rezolucija SB UN prevaziđena i u političkom i u pravnom smilsu.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA