Dodik: Ukrajinska kriza ne preti eskalaciji sukoba u BiH

Činjenica je da je BiH stabilna, mirna - rekao Dodik

  • 13
Donja Gradina,  Dan sećanja na žrtve zločina NDH u koncentracionom logoru Jasenovac, Milorad Dodik Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Briselu da će visokom predstavniku za spoljnu politiku EU Žozepu Borelju preneti stavove u vezi sa situacijom u BiH.

On je istakao da ukrajinska kriza ne utiče na BiH u pogledu moguće eksalacije sukoba u toj zemlji, ali da ima drugih problema, te da od EU očekuju dodatnu stabilizaciju.

- Činjenica je da je BiH stabilna, mirna, da ukrajinska kriza ne utiče ni na koji način što se tiče rata na BiH, to je veoma daleko - rekao je Dodik uoči večere koju Borel priređuje za lidere sa Zapadnog Balkana.

On je istakao da postoje određeni, značajni politički problemi u BiH, da se zemlja priprema za izbore, a da nije sprovedena izborna reforma.

- Postoji osnovno nezadovoljstvo činjenicom da se ugrožava konstitutivnost naroda i njihova prava u BiH. Imamo lažno predstavljenog visokog predstavnika kojeg nije imenovao Savet bezbednosti UN, a sve to pogoršava situaciju u BiH - rekao je Dodik.

On je naveo da treba uložiti napore da se održe stabilnost i mir i da se pokuša kroz politički dijalog i razgovor unutar subjekata u BiH rešiti probleme.

Dodik je dodao da EU tu može da pomogne, jer je ona značajan faktor saradnje, ali da, ukazao je, ima i problema koji su “posejani” u prošlosti, od strane institucija EU, koji sada, kaže, dolaze na naplatu u političkom smislu u BiH.

Na pitanje kako to da ukrajinska kriza ne utiče na BiH, Dodik je odgovorio da svakako utiče u ekonomskom smislu, ali ne u pogledu mogućeg izazvanja sukoba, te da je to “apsolutno nedodirljivo”.

- BiH nema nijedan ozbiljan indikator da bi moglo doći do eskalacije nasilja. Sve su to propagandni trikovi, a najodgovorniji ljudi za bezbednost, komandant ALTEA i zamenik komandanta štaba NATO rekli su da nema elemenata za ugrožavanja bezbednosti - rekao je Dodik.

Na pitanje šta očekuje od EU, Dodik je rekao da očekuje dodatnu stabilizaciju i razumevanje situacije na Balkanu.

- Da se 14 preporuka reši u BiH, za status kandidata istovremeno, a ne da se prave nove grupacije koje treba rešiti, a neke odložiti. Mi sada posmatramo EU malo više, vidimo probleme ali to su njihovi problem - rekao je Dodik.

On je dodao da žele svim zemljama na Zapadnom Balkanu da što pre postanu kandidati za članstvo ili članice EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA