≫ 

Formiranje vlasti u Beogradu: Da li će biti održani novi izbori?

Svoje viđenje su izneli Dragana Rakić, Dobrica Veselinović, Milica Đurđević Stamenkovski, Vladimir Pejić, Predrag Marsenić

  • 2
Skupština grada, Stari Dvor, glasanje, Dragana Rakić, Milica Đurđević, Dobrica Veselinović, Goran Vesić Foto-montaža: Nikola Tomić, Shutterstock, Tanjug Miloš Milivojević/Dragan Kujundžić, ATA Images, Marko Jovanović

Formiranje vlasti u Beogradu nije upitno budući da naprednjaci i socijalisti imaju većinu od ukupno 56 od 110 odbornika.

To su pokazali konačni rezultati Gradske izborne komisije, koja sada treba da usvoji odluku o dodeli mandata, a onda počinju da teku rokovi za održavanje konstitutivne sednice Skupštine grada.

Za sada nema novih informacija hoće li Beograđani ponovo na birališta, imajući u vidu da je takva mogućnost ranije najavljena, nakon sastanka predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i predsednika Srbije i SNS Aleskandra Vučića.

VLADA MNISTRI PEJIC Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić rekao je za Telegraf.rs da opcija novih izbora verovatno i dalje postoji, sudeći po razgovorima Vučića i Đilasa, i svemu što smo mogli da vidimo u medijima, ali lično, kako kaže, nije siguran da će do njih i doći.

- Prvo, mislim da su već sada neki odnosi u gradskom parlamentu, a i republičkoj skupštini poznati i ne verujem da može doći do nekog drastičnog pomeranja, osim što bi po svoj prilici SNS bio jači na tim izborima - rekao je Pejić.

Ukoliko se oceni da ta pobeda SNS može biti ubedljivija i da omogućava lakše funkcionisanje gradske vlasti, kao i ukoliko postoji neki dogovor sa opozicijom, onda će se, veruje, to ispoštovati.

- Druga stvar zbog koje nisam siguran da će doći do novih izbora jeste da se rešenje i za Republiku i za Beograd traži u paketu i da će koalicija koja bude dogovorena na nivou Republike otprilike odgovarati onoj koja je u Beogradu, tako da je pitanje da li će se "rasparivati" - rekao je Pejić.

Član predsedništva Srpske napredne stranke i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić potvrdio je danas da naprednjaci sa svojim koalicionim partnerima imaju većinu od 56 odbornika i da formiranje vlasti nije upitno.

On je kazao da će vlast u Beogradu biti formirana i da će se svi projekti koji su započeti nastaviti.

Vesić je napomenuo da je izborna lista SNS- a osvojila 48 mandata, dok je izborna lista koalicije oko Dragana Ðilasa osvojila 26 mandata, 13 mandata je uzela lista Ne davimo Beograd, 8 mandata pripalo je Socijalističkoj partiji Srbije, 7 mandata koaliciji Nada i po 4 mandata su osvojili Zavetnici i Dveri.

Na pitanje ko bi mogao da čini većinu u Beogradu, Pejić je mišljenja da će to biti vlada kontinuiteta na oba nivoa.

Beograd Dan pobede nad fasizmom, dan sećanja Foto: Tanjug/Predrag Mitić

- Očekujem da će SNS biti stožer, a onda i socijaliste i u jednoj i u drugoj vladajućoj koaliciji. Što se tiče učešća opozicije, sigurno je da će biti poslanika, odnosno odbornika koji će biti u vladajućoj koaliciji, e, sad ko će to biti, da li će to biti neko iz stranaka koje su nacionalnog opredeljenja ili koalicije "Moramo" ili Djilasove koalicije videćemo - rekao je Pejić.

On je dodao da nije sklon da veruje da će Đilas ući u vladajuću koaliciju i očekuje da će on pokušati da bude najjača figura u opoziciji.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da Aleksandar Šapić bude gradonačelnik Beograda, Pejić kaže da treba prvo videti kakva će biti uloga gradonačelnika, odnosno da li će biti izbora ili neće.

- Ukoliko bude nije ista priča - rekao je Pejić i primetio da je Šapić u nekoj vrsti ilegale od izbora i da ga nema u javnosti.

- Da li je to neki pokazatelj, da li će biti ili ne, teško je reći. Više je on govorio da će biti gradonačelnik nego što je govorio SNS ili sam Vučić. Mislim da je Vučiću i naprednjacima bitnije kako će naći sistemsko rešenje u vidu vladajuće koalicije, nego da se bave personalnim rešenjima. To tek treba da dođe na red i prerano je pričati o tome - rekao je Pejić.

Ocenjuje da bi novi izbori bez ikakve sumnje više odgovarali SNS-u i to iz dva razloga - već su bili najjači, a opozicija se nalazi u, kako je rekao, ne tako poželjnom stanju.

IZBORI ZELINI PREGOVORI Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

U ovom trenutku niko ne zna da li će novi izbori biti održani

Opozicija kaže da je teško prognozirati da li će novi izbori biti održani i veruju da to još niko ne zna.

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić mišljenja je da se na nove izbore u Beogradu neće čekati naredne četiri godine, a veruje i da će naprednjaci ukoliko i odluče da idu na nove izbore želeti da to učine sa pozicije vlasti, odnosno veruje da će prvo biti formirana gradska vlast.

- Očekujem da će Vučić prethodno formirati gradsku vlast zajedno sa svojim dosadašnjim partnerima, a kad će se to dogoditi, šta će se posle toga dešavati i koliko će ta koalicija trajati - zavisi od mnogih faktora. Možda u nekom trenutku zaključi da mu prevremeni izbori u prestonici ne odgovaraju, pa produži "rok trajanja" nove gradske administracije koliko god dalje bude mogao - kaže Rakić za Telegraf.rs.

Predstavnik pokreta "Ne davimo Beograd" i koalicije "Moramo“ Dobrica Veselinović ističe da je nezahvalno prognozirati da li će se održati novi izbori u Beogradu imajući u vidu da skupština grada Beograda nije ni konstituisana.

- Mislim da odluke treba da donose institucije, smatram da je naša obaveza da u ovom trenutku gde je poverenje građana u institucije narušeno pokazažemo da je izgradnja poverenja prema istim odgovornost i dužnost svih nas. I mi ćemo to kroz naš rad i pokazati, kao što smo i do sada. Kada god se dese novi izbori, bićemo spremni da ponudimo zeleno-levu političku alternativu - poručuje Veselinović.

Dobrica Veselinović Foto: ATA Images

Predsednica Srpskog pokreta Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski ponavlja da je njihov stav o formiranju vlasti u Beogradu nepromenjen i da neće biti "tas na vagi" bilo kome, jer su, kako je rekla, između Vučića i Đilasa izabrali Srbiju i Beograd.

- Mi nismo privezak stranka niti gravitiramo u bilo čijoj orbiti političkih i materijalnih interesa i kombinacija. A pošto su se u poslednje vreme stavovi SNS i SSP značajno približili, mislim da je odgovor najbolje pronaći na jednoj od te dve bliske adrese - rekla je ona i ocenila da bi u tom slučaju, to značilo klasično kršenje izborne volje građana.

Predsedništvo DSS je donelo odluku da će ta stranka ostati opozicija na svim nivoima, i ta Odluka je i dalje na snazi, rekao je za Telegraf.rs potpredsednik DSS, Predrag Marsenić, a da li će biti novih izbora, kaže, da to zavisi od Vučića, s obzirom da njegova politička partija ima većinu sa dosadašnjim koalicionim partnerima, SPS-om.

- Zbog toga smatramo da nema potrebe da se izbori ponavljaju, ali ako ih bude bilo, svakako ćemo ponuditi naš program i kandidate građanima i bićemo potpuno spremni za borbu - rekao je Marsenić.

Predsednik dela POKS-a Žika Gojković rekao je da u Beogradu ne očekuje izbore u skorije vreme.

- Mislim da SNS ima više varijanti da formira vlast u Beogradu, a i sami su izjavili da imaju komotnu većinu. Ne bi me iznenadilo da vidimo novu koaliciju u našem glavnom gradu, a možda je i vreme da neko (SPS) ode u opoziciju, iako mi i dalje deluje da su oni (SNS-SPS) najbliži formiranju gradske, ali verovatno i republičke vlasti - rekao je on i dodao da, što se tiče POKS-a, njih niko nije zvao na pregovore, ni javne, ni tajne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag

    12. maj 2022 | 14:28

    Novi izbori ce biti odrzani do kraja godine. SNS ce ukloniti Sapica iz nove price jer se pokazalo da je to bio potpuni promasaj. Djilas ce rascistiti sve one koje je planirao i uci ce u izbore neopterecen balastom Vuka Jeremica, Borisa Tadica i mnogih drugih samozvanih lidera. Time ce sebi ostvariti zacrtani plan da se pozicionira na mesto odakle ce moci da lobira i pokrece poslove, preko svojih ljudi koji nikada i nisu bili uklonjeni iz sistema gradske vlasti. Uz gradske sasvim sigurno idu i lokalni izbori po opstinama gde ce biti ljuta borba za fotelje. To je posebno vazno za Seseljeve radikale, jer ako se kroz lokal ne udome negde u vlast, mogu samo da ugase svetlo u vec uveliko devastiranoj familijarnoj stranci.

  • Др

    12. maj 2022 | 12:56

    Нови избори, наравно! Све док опозиција не добије апсолутну већину!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA