Lajčak: Bez dogovora o tablicama

Razgovori bili opterećeni odlukom Prištine da podnese zahtev za članstvo u SE - rekao Petar Petković

  • 6
Aleksandar Vučić Miroslav Lajčak Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak saopštio je da u jučerašnjoj rundi razgovora sa delegacijama Beograda i Prištine nije postignut dogovor o registarskim tablicama.

- Rezultati su polovični. Nažalost, nije postignut dogovor o registarskim tablicama, ali smo napravili pomak po drugim pitanjima uključujući energetiku. Rad će se nastaviti - naveo je Lajčak na Tviteru.

 

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda Petar Petković rekao je da su razgovori u Briselu bili opterećeni protivpravnom odlukom Prištine da podnese zahtev za članstvo u Savet Evrope.

- Iskoristio sam i ovaj trenutak da oštro protestujem zbog protivpravne i jednostrane odluke Prištine - rekao je Petković novinarima posle sastanka.

On je rekao da se ni danas nije direktno susreo sa prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem, jer je Bisljimi odbio da razgovara o ZSO i o pitanju nestalih.

Petković je naveo da su razgovori trajali više od osam sati i da su bili teški.

- Ali činjenica da smo i danas ovde u Briselu pokazuje da smo odgovorna strana koja vodi računa o miru, stabilnosti na prostoru Zapadnog Balkana - rekao je Petković.

Naveo je i da su razgvoarali o važnim temama, kao i o formiranju ZSO, i da se ulazi u 10. godinu kako Priština odbija da se to primeni, a da se razgvoaralo i o pitanju energetike, tablicama, pitanju nestalih...

Tokom današnjih razgovra u Briselu, Miroslav Lajčak razgovarao je u više navrata odvojeno sa obe delagacije.

Petković je rekao i da očekuje još povlačenja priznanja takozvanog Kosova.

- Uspeli smo da obezbedimo 18 povlačenja priznanja od onih država koje su ranije priznale takozvano Kosovo, taj broj se sada povećao na 18 plus četiri, i svakako će se još povećavati -  istakao je Petković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    14. maj 2022 | 15:24

    Da li je moguće da Srbija sve ovo trpi, licemernostvo EU, neprijateljski stav EU i gde to nas vode ? Gebels bi se divio ovakoj propagandi za EU koju svakodnevno slušamo ?

  • Drekavac

    14. maj 2022 | 12:14

    Ovaj Lajcak bzv zivi nikad nista od njega.

  • ANTE BAN

    14. maj 2022 | 11:31

    "Ma-ljudi; je li ovo moguće", rekao bi pok. Mladen Delić?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA