≫ 

Lazarević iz Talina za Telegraf: Postoji spremnost da se pooštravaju sankcije prema Rusiji

Od Srbije se očekuje usklađivanje spoljne politike sa evropskom - kaže Lazarević

  • 10
Milena Lazarević Foto: Arno Mikkor / Lennart Meri Conference 2021

U Estoniji je tradicionalno održana Lenart Meri konferencija koja se bavi međunarodnim odnosima, a programska direktora Centra za evropske politike Milena Lazarević, koja je učestvovala na panelu o Zapadnom Balkanu, prenela je za Telegraf.rs da je bilo reči o usklađivanju  spoljne politike Srbije sa evropskom, u kontekstu sankcija prema Rusiji.

Lazarević je navela da je na panelu, u tom smislu, bilo reči o angažmanu Evropske unije u Srbiji, dodajući da postoji percepcija da Srbija nije uradila sve što treba po pitanju sankcija Rusiji.

- Na konferenciji u diskusijama preovlađuje rešenost i odlučnost da se obezbedi sva moguća podrška Ukrajini da pobedi u ovom ratu sa Rusijom i da obezbedi sopstvenu samostalnost i pravu nezavisnost na dugi rok i smatra se da evropska zemlja koja nastoji da pristupi EU ne može da zauzima ambivalentnu, pa čak u nekim trenucima, donekle pozitivnu politiku prema Rusiji - rekla je Lazarević.

Ona je dodala da istovremeno postoji razumevanje da se, ne samo Srbiji, već i drugim zemljama u regionu, i generalno slabijim i manje razvijenim zemljama koje će biti pogođene zbog sankcija Rusiji, pomogne, i da im se obezbedi podrška u suočavanju sa posledicama i mogućim sankcijama na uvoz nafte, a kasnije i gasa.

- Jako puno se govorilo o diversifikaciji i energetskom snabdevanju Evrope i o budućnosti politike sankcija prema Rusiji. Pored sagledavanja realnih problema sa kojima se vlade zemalja Evrope suočavaju postoji jedna velika doza spremnosti i pritiska da se sankcije dalje pooštravaju i uvode, i da se zatvaraju rupe koje su do sada identifikovane u konkretnoj implementaciji politike sankcija - navela je Lazarević.

Konferencija Lenart Meri je konferencija o bezbednosti i međunarodnim odnosima u regionu Baltika i severne Evrope i tradicionalno se organizuje u Talinu (Estonija). Okuplja predstavnike vlada, civilnog sektora, tink-tenkova, privatnog sektora iz Evrope, SAD i pojedinih azijskih zemalja.

Konferencija se bavila odnosima Evrope i Rusije, uticaja Rusije u regionu Baltika i šire Evrope, a ove godine je akcenat bio na ratu u Ukrajini.

Među govornicima, kako se navodi na zvaničnoj stranici konferencije, našli su se predsednik Estonije Alar Karis, premijerka Kaja Kalas, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, evropska komesarka za energiju Kadri Simson, šef delegacije EU u Ukrajini Mati Masikas, Danijel Frid iz Atlanskog saveta i drugi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. maj 2022 | 17:52

    JACE SANKCIJE RUSIJU VECA GLAD I BEDA NA ZAPADU I U SVETU -VECA MRZNJA PREMA AMERICI I NATO AGRESORIMA!!!

  • Vise ti prenosi

    15. maj 2022 | 18:31

    sta braca Rusi kazu a ne nato fasisti

  • Kad Rus pojaca sankcije

    15. maj 2022 | 18:22

    sve vise nato fasisti trpe u nemackoj se lepo firme zatvaraju ode poznati Conrad evo danas citam jos se jedna zatvara neznam koji su po redu sve se filiale zatvaraju pise na google da se ulje po litri prodaje I po 45 € ponovo pise da ce benzin opet skociti a ovamo puni fale kako se kod Lidl samoposluga pri kupovini moze ustedeti neki cent jad I beda postadose, izmislili kako se sa aku motornom testerom mogu seci drva da se moze bez benzina a sto je struja poskupela nece da napisu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA