≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Stručnjak za bezbednost o lažnim dojavama: Bomba ne mora da pukne da bi to delo bilo terorizam

Vreme čitanja: oko 5 min.

Važno da se što pre pronađe bar jedan osumnjičeni za dojave i da se krivično-pravno goni za primer - kaže Obradović

  • 14
Darko Obradovic, bombe u skolama Foto-kolaž: Nikola Anđić, Printskrin: Youtube/BN TELEVIZIJA

Posle lažnih anonimnih dojava o bombama na letovima Er Srbije Beograd-Moskva, Srbija je ponovo suočena sa "epidemijom" dojava o bombama, i to u tržnim centrima, školama i drugim javnim objektima.

Čak 97 osnovnih škola u Beogradu kao i pojedine srednje škole jutros su dobile dojave o bombama.

Da li su dojave politički motivisane? U slučaju Er Srbije čuli smo od rukovodstva države da su dojave o bombama bile povezane sa ratom u Ukrajini, a sada je, prema oceni stručnjaka, teže proceniti o čemu se radi, jer zvaničnih zahteva, što političkih, što ekonomskih, nema.

Ne mora da pukne bomba da bi delo bilo okvalifikovano kao terorizam

Stručnjak za bezbednost Darko Obradović rekao je za Telegraf.rs da je izuzetno važno da se što pre pronađe bar jedan osumnjičeni za dojave i da se kako kaže, krivično-pravno goni za primer, ocenjujući da bi to u velikoj meri zaustavilo dojave kojima svedočimo.

- U slučaju da se lažna dojava sprovodi na vazduhopolovu ili na kritičnoj infrasrtukturi kao što su vodovod ili elektroenergetski sistem, tužilaštvo to može okvalifikovati kao delo terorizma. Ne mora da pukne bomba da bi nešto bilo terorizam. Ukoliko imate politički zahtev, ukoliko imate štetu, odnosno paniku i strah, stiču se uslovi da se radi o krivičnom delu terorizma. Kazne su vrlo drastične, idu i preko osam godina za terorizam - rekao je Obradović

Obradović veruje da će se dojave o bombama tako kvalifikovati i da se, kako kaže, neće na izazivanje opšte opasnosti.

Momak tukao devojku, OŠ Karađorđe Foto: Nikola Tomić

Komentarišući jutrošnje dojave kojih je bilo više od 100, Obradović kaže da prisustvujemo pravoj epidemiji lažnih dojava na opasnost od podmetnute bombe, a ono što, kako kaže, dodatno komplikuje stvari je to što se svaka dojava mora tretirati kao da je reč o stvarnoj pretnji.

- To je realna pretnja sve dok kontradiverzioni tim ne ustanovi da nema nikakve eksplozivne naprave. S tim u vezi iscrpljuju se državni resursi, iscrpljuju se resursi obaveštajnog aparata, ali sa druge strane unosi se panika i zebnja među građane i pravi se velika ekonomska šteta ukoliko vidimo koliko sve to košta - rekao je Obradović.

Da li su dojave na letovima Er Srbije inspirisale još nekog da izaziva paniku?

Stručnjak za bezbednost je ocenio da je sve počelo dojavama o bombama na letovima Er Srbije, navodeći da su dojave usledile u trenutku kada je avion već poleteo i kada bi, kako kaže, morao da se vrati ili sleti negde drugde.

- To je svakako bila i ekonomska, ali i šteta po pitanju ugleda. Politička pozadina svega toga je označena od strane našeg rukovodstva, međutim, kako vreme prolazi postavlja se pitanje da li je još neko inspirisan takvim ponašanjem zapravo rešio da sistematski izaziva paniku i strah - upitao je Obradović.

Problematično je, kaže, to što nema nikakvih zahteva iza organizovanih lažnih prijava.

Koriste kriptovani servis, teško je ući u trag

- Mi ne znamo šta traže oni koji to prijavljuju, da li to radi jedan centar ili to radi više njih i sada je poprilično težak izazov pred nadležnim organima da uđu u trag tim dojavama, jer smo videli da se koristi kriptovani servis za mejl adrese. Mislim da je to dodatno pogodovalo da kome padne na pamet posegne za tim metodom i da vrši dojave - rekao je on.

Obradović ističe da je neophodna međunarodna bezbednosna saradnja jer ukoliko znamo da se koristi sajber infrastruktura koja je izvan Srbije, onda je, kaže, apsolutno jasno da je bez međunarodne pomoći u istrazi teško ući u trag pojedincima ili organizacijama.

- Da li je ovo povezano sa agresijom na Ukrajinu ili nije? Mi znamo u slučaju Er Srbije da jeste, u slučaju škola ne znamo, jer smo imali iste dojave i u Crnoj Gori - podsetio je Obradović.

Ekonomska šteta velika, očekuje se i izmena procedura u bezbednosnim planovima

Govoreći o ekonomskoj šteti koju država trpi, Obradović napominje da ukoliko se nekoliko puta isprazni tržni centar to znači aposlutnu propast za zakupce lokala, a ukoliko se na sve to dodaju angažovani državni resursi, onda je jasno da je šteta nesaglediva.

- Sa druge strane kompromitujemo se kao nebezbedna zemlja, ali opet kažem, ovo nije izazov koji zapadne države već nisu uspele da reše tako da mislim da se neće značajnije odraziti na dolazak stranih direktnih investicija, ali svakako može uticati na kompromitaciju određenih objekata, pre svega, tržnih centara koji mogu postati neprivlačni za ljude. Niko ne želi da bude evakuisan na brzinu odande, i niko ne želi da plaća zakup koji ne može da koristi - rekao je Obradović.

Smatra da će s tim u vezi svakako doći do izmena procedura i u samim bezbednosnim planovima takvih objekata.

- Verujem da će sada ukoliko se ovo nastavi i same škole biti suočene sa impelementacijom drugih bezbednosnih kontramera kako bi se ovaj rizik od dojava o bombi sveo na minimum. I druge države su već imale ovakve "epidemije" i morale su da ih reše adekvatnim kontramerama koje će smanjiti rizik - rekao je Obradović.

Aerodrom Niš, Beograđanka Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić, Nikola Anđić

Pojedini akteri mogu da iskoriste ovaj talas u cilju napada na Srbiju

- Kada imate kompletan set procedura kontradiverzionog pregleda na aerodromu ukoliko neko i dojavi bombu, a vaš sistem to nije detektovao već tada se lakše diše, ali procedura pregleda se mora ispuniti do kraja. Očekujem ukoliko se ovo nastavi da ćemo biti suočeni sa primenom određenih mera u clju smanjenja rizika na ovakvu opasnost - objasnio je on.

Obradović je podsetio da Srbija ima "nerešenih statusa u svom okruženju i da pojedini akteri iz tog dela mogu iskoristiti ovaj talas u cilju napada na našu zemlju, ali to bi već bila neka druga dimenzija...".

Obradović podvlači da je zbog svega toga bitno što pre pronaći bar jednog osumnjičenog, verujući da među njima ima i amatera, dodajući da bi njegov krivično-pravni progon poslužio za primer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne mora bomba ni da bude

    16. maj 2022 | 11:55

    pretnja bombom je terorizam

  • Шајкача

    16. maj 2022 | 12:10

    Овај лик са брадом - представљен као стручњак за безбедност је највећи агитатор против Србије а у корист запада и NATO -a. Редовно омаловажава чак и ставове државних званичника у ТВ емисијама.

  • Zoki

    16. maj 2022 | 12:02

    A, to su njegovi. On ih stalno brani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA