Makedonci su sami izrazili nameru da se vrate u kanonski poredak SPC: Pozadine istorijske odluke

"Ovo je izuzetak i niko se više ne može pozvati na makedonski primer" - rekao je Raković.

  • 10

Makedonska pravoslavna crkva je sama izrazila nameru da se vrati u kanonski poredak SPC i kada je SPC ustanovila da je došao taj momenat i da nema prepreka,  Makedonska pravoslavna crkva je vraćena i to kao autonomna crkva prema odluci iz 1959. godine.

Tada je makedonskoj crkvi data autonomija od strane SPC, objašnjava za Telegraf.rs istoričar Aleksandar Raković.

Raković je tako prokomentarisao saopštenje Sabora SPC, u kome se navodi da SPC prihvata za makedonsku crkvu status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, koji joj je dodeljen još 1959. godine.

Sveštenici srpske i makedonske crkve sada mogu zajedno da služe

- Sada episkopi srpske crkve i makedonske crkve mogu zajedno da služe, sveštenici mogu zajedno da služe, priznaju se svete tajne makedonske pravoslavne crkve, njihova krštenja, njihova venčanja, srpski vernici se mogu pričešćivati sa makedonskim vernicima, i pri tom sve ostale pravoslavne crkve sada mogu normalno da služe i saslužuju zajedno sa makedonskom pravoslavnom crkvom - objasnio je ovu odluku Raković.

Prema njegovim rečima, Makedonska pravoslavna crkva više nije ni pod kakvom merom i sada je samostalna crkva u okviru SPC, ima stepen autonomije, a obaveza makedonskog arhiepiskopa je da spominje srpskog patrijrha u svojim molitvama i da šalje svoju delegaciju po sveto miro u Beograd.

- To su obaveze koje arhiepiskop Stefan ima prema patrijarhu Porfiriju i to je sve. Makedonska crkva je u stvari samostalna crkva u okviru SPC - jasan je Raković.

Aleksandar Raković Foto: Privatna arhiva

Raković kaže da SPC ne dovodi u pitanje ime Makedonska pravoslavna crkva.

- Mi to prihvatamo, ali smo ih uputili, odnosno naš sabor ih je uputio na to da sa Grcima i grčkim crkvama nađu zajednički jezik oko toga kako će Grci da nazivaju tu jerarhiju u Severnoj Makedoniji. Na kraju neka to Makedonci uređuju sa Carigradskom patrijaršijom i Grcima u nekim bilateralnim susretima - rekao je on.

Ovo je izuzetak i niko se više ne može pozvati na makedonski primer

Podsetio je Carigradska patrijašija 9. maja 2022. godine donela odlku da Makedonska pravoslavna crkva može biti samo u granicama Severne Makedonije, i Sinod MPC je 10. maja prihvatio tu odluku, a to znači da je izuzeo te svoje eparhije u dijaspori.

- Ostale eparhije su date Grčkoj jerarhiji na upravu tako da sada tih nekoliko stotina hiljada vernika, Makedonaca, koji verovatno neće tako lako prihvatiti da neće biti u okviru neke slovenske jerarhije će najverovatnije preći u SPC. Mi imamo eparhije i u Severnoj Americi, Zapadnoj Evropi, Australiji, i logično je da svoja verska osećanja ostvaruju u SPC - naveo je Raković.

Na pitanje koji bi bio sledeći korak makedonske crkve, Raković kaže da samo njihov Sinod treba da potvrdi tu odluku, budući da je bila njihova molba da se vrate u kanonski poredak SPC.

- Ovo je veliko dostignuće patrijarha Porfirija i Svetog arhijerejskog sabora da su jedan raskol koji je trajao više od 50 godina uspešno zaključili time što su pružili ruku Makedonskoj pravoslavnoj crkvi i razrešili je raskola. To je velika pobeda patrijarha Porfirija i SPC - rekao je Raković.

Na pitanje da li se ovaj slučaj može povezati sa nekim drugim na prostoru SPC, Raković kaže da ne može.

- Ovo je izuzetak i nema drugog primera. Ne može se niko pozvati na makedonski primer - poručio je Raković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    16. maj 2022 | 17:28

    Hvala Bogu.Makedonci ,kao narod najblizi su nama,politika je nesto drugo,ali od Maledonca neces da cujes nista lose o nama

  • Igor

    16. maj 2022 | 19:04

    Videli su da 50 godina bezuspešno pokušavaju da dobiju priznanje od Vaseljenskog Patrijarha. Ovo im je jedini način da budu priznati.

  • zztop

    16. maj 2022 | 17:34

    Rakoviću greh je LAGATI, još ćeš se čuditi kad spc svedu u granice srbije ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA