Brnabić u Severnoj Makedoniji: Infrastrukturno povezivanje prvi stub regionalne saradnje

Kovačevski je rekao da je sa srpskom premijerkom razgovarao o svim pitanjima značajnim za saradnju dve zemlje

  • 0
Ana Brnabić Makedonija Foto: Peđa Vučković

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Skoplju da je izgradnja saobraćajne infrastrukture i povezivanje regiona najvažniji stub reginalne saradnje, kao i da je tokom susreta sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim razgovarala i o infrastrukturnim projektima i pozivanju dve zemlje.

Brnabićeva je tako odgovorila na pitanje novinara da li je danas bilo reči o železničkom projektu Budimpešta - Beograd - Skoplje i istakla da se izgradnjom puteva i pruga može bolje povezati čitav region.

- To obezbeđuje ne samo da se bolje povezuju ekonomije i pivrednici već i ljudi, da imamo razmenu iskustva i znanja, što sve garantuje bolju budućnost za čitav region - navela je premijerka Brnabić.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da je sa srpskom premijerkom razgovarao o svim pitanjima značajnim za saradnju dve zemlje, uključujući i u oblasti infrastrukture.

Kovačevski je rekao da ga je Brnabićeva informisala o radovima u Srbji, kao i da je i on obavestio o aktulenim projektima u Severnoj Makedoniji.

Kazao je da ta zemlja počinje veliki investicioni ciklus na Koridoru 8 u putnoj i železničkoj infrastrukturi.

On je istakao da se mora više investirati na trasi železničkog koridora 10 da bi se povećali kapaciteti za prevoz putnika i ubrzao transport i da u tom smislu razgovaraju sa EU i međunarodnim finansijskim institucijama, kao i da je potreban zajednički nastup za obezbeđivanje finansijskih sredstava.

Na pitanje da prokomentariše spor Bugarske i Severne Makedonije i u kome delu je spreman da popusti i da li planira sastanak sa premijerom Bugarske Kirilom Petkovim, kazao je da na tome rade ministarstva obe države, razmenjuju ideje i mišljenja, kao i da ne postoji dokument koji je zajednički prihvatljiv za dve države.

On je dodao da nije za previše brzo rešenje i da je to njego stav od početka.

Ana Brnabić Makedonija Foto: Peđa Vučković

Istakao je da je Severna Makedonija kandidat za ulazak u EU već 17 godina i da ne želi da makedonske vlasti nekim odlukama izazovu nezadovoljstvo kod građana.

Kovačevski je napomenuo da je nova okolnost rat u Ukrajini i da je proširenje EU postalo i bezbedonosno pitanje i da zato očekuje od EU da odredi datum Severnoj Makedoniji i Albaniji za otvaranje međuvladine konferencije.

Kaže da razgovara sa Petkovim i podseća da se Severna Makedonija snabdeva ruskim gasom koji ide preko Bugarske i da dve države imaju visok nivo komunikacije.

- Što se tiče ustupaka, nikakvih ustupaka neće biti, pošto mi želimo rešenje koje će se bazirati na vrednostima EU, a to su vrednosti međusobnog poštovanja između građana, država i političara. Želimo rešenje koje će biti dostojanstveno. I u tom kontekstu mi imamo deklaraciju našeg palramenta na osnovu crvene linije u odnosu na ovaj spor. I to rešenje treba da doprinese dobrim odnosima u budućnosti naših država i naroda - zaključio je Kovačevski.

Patrijarh SPC vodi otvoreni dijalog o statusu makedonske crkve

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Skoplju, na pitanje makedonskih medija da li je odluka Sabora SPC o statusu makedonske crkve donela razočarenje za ukupne odnose dve zemlje, rekla da u nadležnosti premijera nije da komentariše crkvena pitanja, ali je istakla da oseća zahvalnost prema patrijarhu srpskom Porfiriju što u otvorenom dijalogu pokušava da reši to pitanje.

- Ne mogu kao predsednica vlade da govorim o crkvenim pitanjima i komentarišem odluke SPC. Ipak, želim da kažem da osećam veliku zahvalnost prema SPC i njegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju zato što u jednom otovrenom dijalogu i razgovoru pokušavaju da reše neka pitanja i time direktno doprinesu regionalnoj stabilnosti, razumevanju i boljem povezivanju - rekla je Brnabićeva.

Dodaje da i to doprinosi drugačijoj budućnosti za građane dve zemlje.

Ana Brnabić Makedonija Foto: Peđa Vučković

Srbija ostaje pouzdan partner

Premijerka je poručila građanima Makedonije da će uprkos izazovnim vremenima koje imamo u svetu i Evropi Srbija ostati pouzdan i stabilna partner na koga mogu da računaju i u najtežim okolnostima.

Istakla je da je Srbija to pokazala i tokom kovid krize, kao i da je Severna Makedonija jedan od najbližih i najboljih političkih i ekonomskih patnera Srbiji.

Podsetila je da su dve zemlje zajedno i u inicijativi Otvoreni Balkan, koja ima za cilj da podigne konkurentost naših ekonomija i životni standard građana,ali i da implementira četiri osnovne slobode u Evropi, a to su sloboda kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, dok se svi, kako je rekla, ne učlanimo i ne postanemo punopravni clcanovi EU.

Kovacevski:O.Balkan doprineo razmeni od preko milijardu evra

Premijer Severne Makedonije Dimitro Kovačevski istakao je danas da je inicijativa Otvoreni Balkan doprinela boljoj saradnji Srbije i Severne Makeodinje kao i tome da prošle godine trgovinska razmena između dve zemlje bude veća od milijardu evra.

Severna Makedonija je povećala izvoz za 40 odsto u Srbiju, a 25 posto Srbija u Severnu Makedoniju, rekao je Kovačevski na zajedničkoj konferenicji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA