Mišel predlaže formiranje Evropske geopolitičke zajednice

Zemlje Zapadnog Balkana i druge evropske zemlje sa kojima imamo bliske odnose su prve na koje ovde mislim - poručio je Šarl Mišel

  • 2
Charles Michel, Šarl Mišel Foto: Tanjug/AP

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predložio je danas formiranje Evropske geopolitičke zajednice koja bi doprinela približavanju i jačanju saradnje evropskih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, na rešavanju zajedničkih izazova, promociji mira, stabilnosti i bezbednosti na zajedničkom kontinentu.

- Zemlje Zapadnog Balkana, zemlje koje se pridružuju iz našeg istočnog partnerstva i druge evropske zemlje sa kojima imamo bliske odnose su prve na koje ovde mislim. Lideri zemalja koje bi učestovale u ovom projektu sastajali bi se najmanje dva puta godišnje, a spoljna politika bi bila najvažnija oblast saradnje u okviru te zajednice - poručio je Mišel.

Šarl Mišel je govoreći na današnjem zasedanju Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta u Briselu najvio da je sa liderima EU 27 već započeo konsultacije povodom formiranja Evropske geopolitičke zajednice i da će to pitanje staviti na agendu junskog samita EU idera.

- Organizovaću u koordinaciji sa francuskim predsedavanjem EU sastanak sa liderima EU i Zapadnog Balkana u junu, na marginama Evropskog saveta - najavljuje Mišel.

Predsednik Evropskog saveta za leto najavljuje i konferenciju koja bi trebalo da okupi lidere EU i zainteresovanih zemalja partnera na razgovor o konkretnim opcijama novog zajedničkog projekta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤔

    18. maj 2022 | 16:35

    Moze i geotermalne posto te niko ne ferma

  • INTERESANTNO

    18. maj 2022 | 19:57

    Nije vise EU nego geopoliticka zajednica. Sta narod Balkana ima od vase geopolitike sem da mora da igra kako vi svirate. Svoj suverenitet ne treba davati nikome na upravljanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA