≫ 

Diplomatske pasoše ima većina poslanika: Koje pogodnosti donosi VIP putna isprava?

Ukoliko neko od narodnih poslanika, po prestanku mandata ne vrati diplomatski pasoš, isti mu se poništava

  • 2
Diplomatski pasoši, Srbija Foto: Tanjug/Sava Radovanović, ATA Images, Mateja Beljan

Prema podacima Skupštine Srbije ukupno 138 od 250 poslanika ima diplomatski pasoš, a oni poslanici kojima će mandat prestati nakon što novi polože zakletvu dužni su da po prestanku funkcije koja je bila osnov za izdavanje ove vrste pasoša, vrate pasoše Ministarstvu spoljnih poslova.

Kako su objasnili za Telegraf.rs u parlamentu, poslanici posoš vraćaju posredstvom službe Narodne skupštine, na čiji zahtev je pasoš izdat, posle čega parlament obaveštava MSP i dostavlja pasoš radi poništenja.

- Ukoliko neko od narodnih poslanika, po prestanku mandata ne vrati blagovremeno diplomatski pasoš, isti mu se po nalogu generalnog sekretara Narodne skupštine poništava preko sistema Ministarstva spoljnih poslova - napominju u Skupštini Srbije.

Kovač: Najveća privilegija je ta što brže prolazimo pasošku kontrolu

Jedna od poslanica koja poseduje diplomatski pasoš je Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara. Ona je inače i članica stalne delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Kovač za Telegraf.rs kaže da je najveća privilegija koju ima jer poseduje takav dokument ta što brže prolazi pasošku kontrolu.

- Kod nas i na vrlo retkim evropskim aerodromima postoje CD linije, pa tu brže prolazimo pasošku, isti slučaj je na graničnim prelazima, tu ne čekamo red. To je najveća privilegija - tvrdi Kovač.

Tatjana Macura, Ujedinjena demokratska Srbija Foto: Tanjug/REZ PRODUKCIJA

Macura: Ne koristim ga, ostaviću ga za uspomenu

Bivša poslanica Tatjana Macura kaže za Telegraf.rs da diplomatski pasoš objektivno jedino može da koristi za brži prelazak granice, dodajući da veći granični prelazi imaju poseban koridor za diplomate, ali da većina nema tako da je "slaba vajda u tom pogledu", a neki ih i ne priznaju kao posebne pasoše (UK, USA).

- Priča se da nosiocima diplomatskog pasoša carinik ne pregleda prtljag, ali ga ja doduše nisam koristila i nemam neko neposredno iskustvo o tome. Jednom sam ga samo iskoristila na graničnom prelazu Turska-Bugarska jer je bila velika gužva. I to je to - kaže Macura.

Iskreno odgovara da svoj pasoš nije vratila.

- Nisam ga vratila, ni ne koristim ga, sad vidim i da je pred istekom...Ostaviću ga za uspomenu - rekla je Macura.

Pasoši  passport index, Printskrin:Passportindex.org

Inače, doživotno pravo na doplomatski pasoš imaju predsednici Republike, Vlade, Skupštine i ministar spoljnih poslova, a kako su početkom godine preneli mediji, sa diplomatskim pasošem putuje oko 2.000 građana Srbije.

Diplomatski pasoš mogu imati ambasadori dobre volje, istaknuti predstavnici Srbije u svetu, humanitarci, umetnici, sportisti, naučnici mogu da imaju diplomatski pasoš. Vlada je to uredila uredbom, a diskreciono pravo da dodeli privilegovanu putnu ispravu ima i šef diplomatije.

Praksu dodele diplomatskih pasoša nisu zaobišle ni afere, pa su posle kritika u javnosti da je ispunjavanje kriterijuma izostalo, pojedinima i oduzeti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA