DW: Šolc u Beogradu 10. juna, ide ka konkretnim rešenjima

Priprema za samit u okviru Berlinskog procesa

  • 3
Olaf Šolc Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi da poseti Srbiju 10. juna, potvrđeno je za DW iz srpskih diplomatskih izvora.

- Teži se tom datumu, ostaje još da se poseta uskladi sa drugim zemljama u regionu - rekao je taj izvor.

Prema njemu, Šolc će, pored Beograda, svakako posetiti i Prištinu, a teži se da putovanje preraste u malu balkansku turneju sa posetama Tirani i Skoplju, možda i Sarajevu.

Prethodno je novinar Frankfurter algemajne cajtunga Mihael Martens na Tviteru preneo da Šolc dolazi u Beograd 10. juna. On je, pozivajući se na pouzdane izvore iz Berlina, naveo da će teme biti „energetika, ekonomija, srpska pozicija prema Rusiji“ i druge.

Izvor DW kaže da Šolc teži da dobro pripremi samit Berlinskog procesa koji će se verovatno održati u avgustu:  - Za razliku od bivše kancelarke Merkel, Šolc više ide ka konkretnim rešenjima. Stalo mu je da taj samit ne bude samo skupo putovanje, nego da se dođe do konkretnih rešenja.

Cilj Berlinskog procesa je tešnje povezivanje regiona Zapadnog Balkana, kroz slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

Visoko na listi prioriteta

Šolcova vizita Balkanu novi je dokaz da je region visoko na listi prioriteta nove koalicije u Berlinu. Početkom maja su u poseti Berlinu bili srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Tada je ocenjeno da Šolcova Vlada pridaje veliki značaj kosovskom problemu u svetlu rata u Ukrajini. Šolc je tada prvi put rekao da „međusobno priznanje“ treba da bude deo sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA