• 0

Konstitutivna sednice Skupštine grada Beograda 11. juna: Ko će tada biti izabran?

, Telegraf

Skupština grada Beograda ima 110 odborničkih mesta

  • 0
Skupština Grada Beograd Stari dvor

Foto: Nikola Tomić

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević objavio je danas da je sazvao konstitutivnu sednicu Skupštine grada Beograda za 11. jun, a tada se biraju predsednik Skupštine grada, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara.

Konstitutivnoj sednici, do izbora predsednika parlamenta, predsedava najstariji prisutni kandidat za odbornika kojem je dodeljen mandat, a u ovom slučaju je to Vladeta Janković.

Ime kandidata za predsednika, koji će Skupštinu voditi u naredne četiri godine predlaže najmanje trećina odbornika, u slučaju beogradskog parlamenta to je 37 njih.

Na istoj sednici biraju se i zamenik predsednika Skupštine, sekretar parlamenta i njegov zamenik.

Kada je reč o sekretaru, osnovni uslov je da mora da bude diplomirani pravnik sa položenim stručnim ispitom i radnim iskustvom.

Na konstitutivnoj sednici trebalo bi da bude i izbor verifikacione komisije koja ima zadatak da potvrdi mandate novoizabranih 110 odbornika.

Nakon što se konstituiše skupština, u narednih mesec dana, odnosno do 11. jula, trebalo bi da bude izabran gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i Gradsko veće.

Kako je ranije najavljivano iz Srpske napredne stranke, to bi mogao da bude Aleksandar Šapić.

Ako se u predviđenom roku ne izabere izvršna vlast, onda vlada Srbije imenuje privremeni organ od pet članova koji su iz različitih stranaka srazmerno odnosu u Skupštini, a ako se izabere onda Skupština nastavlja normalno da radi.

Skupština grada Beograda ima 110 odborničkih mesta.

Na izborima 3. aprila, najviše glasova dobila je lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", pa će u novom sazivu skupštine imati 48 odbornika.

Lista "Ujedinjeni za pobedu Beograda - Vladeta Janković" obezbedlila je 26 odborničkih mesta, a lista koalicije "Moramo" imaće 13 odbornika.

Lista "Ivica Dačić - premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda" imaće osam mandata.

Sedam odbornika imaće lista koalicije "Nada za Beograd", a po četiri mandata imaće Zavetnici i koalicija oko Dveri.

Izbori za odbornike Skupštine grada održani su 3. aprila, kada i parlamentarni i predsednički izbori, a u dva navrata su ponovljeni na nekoliko biračkih mesta, 16. i 21. aprila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA