≫ 

Profesor Džurovski za Telegraf: Crkva i državni vrh ispisuju novu istoriju balkanskih naroda

Ovde više nema prostora za otvorena pitanja - zaključio je Džurovski

  • 0

Univerzitetski profesor iz Skoplja Marjan Džurovski izjavio je danas za Telegraf.rs, povodom odluke Sabora SPC da prihvata i blagosilja autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), da je crkva koja je, kaže, nekada bila retrogradna sada zajedno sa državnim vrhom Srbije i Severne Makedonije omogućila da dve zemlje budu primer stabilnosti i dobrih odnosa.

Poznavalac crkvenih odnosa na Balkanu zahvalio je patrijarhu Porfiriju i Saboru SPC na odluci da prihvate autokefalnost MPC OA, ocenjujući da je to dobra vest za tamošnju ckrvu i makedonski narod.

- Vest je još značajnija jer dolazi odmah nakon odluke vaseljenskog patrijarha Vartolomeja o prijemu u kanonsko jedinstvo MPC - rekao je Džurovski.

On je izrazio uverenje da će patrijarh Porfirije uskoro uputiti pozivno pismo vaseljenskom patrijarhu da potpiše tomos za priznanje pune autokefalnosti Ohridske arhiepiskopije.

- Danas je istorijski dan za dva naroda i dve države, Srbiju i Severnu Makedoniju. Ovo predstavlja ulaganje u dobre odnose i sada gotovo da neće biti otvorenih pitanja između makedonskog i srpskog naroda - rekao je Džurovski uz podsećanje da Makedonci veruju komšijama i bliskim susedima sa kojima su delili prošlost, sadašnjost, a uveren je, i budućnost.

Džurovski smatra da je sada trenutak i da se 2. avgusta na Svetog Iliju pokrene inicijativa da se u manasitr Prohor Pčijski vrati spomen-ploča ASNOM ( na kojoj piše da su baš na ovom mestu udareni temelji makedonske državnosti, 1990. godine).

- Vraćanje spomen ploče ASNOM u manastir Prohor Pčinjski biće potvrda zajedničkog poverenja i prihvatanje državnosti naše dve republike i  da među nama nema otvorenih pitanja - podvukao je Džurovski.

Današnji događaj u vezi sa najavom autokefalnosti MPC-OA Džurovski opisuje kao "Otvoreni crkveni Balkan", navodeći da su crkve u prošlosti, kako je rekao, bile deo i nekih sukoba, sada objavljuju poziv za mir, stabilnost i zajednički razvoj i saradnju.

- Zahvaljujemo se vaseljenskom partijarhu i patrijarhu srpskom što su nam omogućili da izađemo iz izolacije. Naša zajednička budućnost je u Evropi, bez otvorenih bilateralnih pitanja, a tome doprinosi odluka SPC da potvrdi autkefalnost i zaokruži priznanje naše crkve - rekao je Džurovski.

On je dodao da zajednička liturigija u Skoplju govori o međusobnom poverenju dva naroda.

- Poziv koji su uputili steršina makedonske crkve Stefan i patrijarh Porfirije govori da je sasvim drugačije vreme na Balkanu i da se ispisuje nova istorija balkanskih naroda. Ovde više nema prostora za otvorena pitanja - zaključio je Džurovski.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA