≫ 

Predsednik Vučić se obraća iz Davosa: Jedina tema ovde je Ukrajina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas i sutra u Davosu, gde prisustvuje godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma

  • 28
Aleksandar Vučić Davos Printskrin: TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas i sutra u Davosu, gde prisustvuje godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma.

Predsednik je rekao da je u Davosu jedna i jedina tema Ukrajina i sve što se tamo zbiva, a sve ostalo je skrajnuto.

Kako kaže, danas je razgovarao sa mnogo svetskih i ekonomskih lidera.

- Nemam pravo da govorim o čemu smo razgovarali. To je naš posao i svi dele zabrinutost za to šta će se zbivati u svetu i kako da pronađu rešenje za sebe - kako da kupe što više hrane i uglja. Gledaju da nađu rešenje za naftu, gas. Ukrajinci su zauzeli rusku kuću i sada tu predstavljaju njihove zločine. Ove godine je Davos obeležen ukrajinskim bojama, što je očekivano - naveo je Vučić.

- Na nekim od sastanaka koji nisu za javnost slušao sam šta govore i Kristijan Lagard i Kristalina Georgijeva i drugi oko ekonomske budućnosti sveta i Evrope, koliko će povećavati referentne kamatne stope, kako će igrati igru između rasta i spasavanja od inflacije i kojim će merama reagovati u budućnosti i šta je to što mi možemo da učinimo i kako da sačuvamo visoki stopu rasta i kako da tražimo partnere - naveo je Vučić.

Predsednik je prokomentarisao i susret sa Aljbinom Kurtijem.

- On će reći kako će mali Putin po nalogu velikog Putina da provodi ratove na Balkanu i to je to, to je ta retorika. Ja ću da govorim žestoko i to je to. Meni je važno da sam ovde imao mnogo važne susrete i da svi gledaju sebe, kako će da prežive ovu krizu i važni su mi ti razgovori - rekao je Vučić.

On je dodao da su sa ekonomskim isprepletane ekonomske i tema klimatskih promena.

- Kada sve to uspete da sagledate tražite mesto za Srbiju i gledate šta možemo da učinimo. Svi govore, ali u okviru ukrajinske krize, govore o predstojećoj zimi i to o tri elementa - energenti, hrana i držanje inflacije pod kontrolom - rekao je Vučić.

Kako kaže danas je razgovarao sa mnogo svetskih i ekonomskih lidera.

- Nemam pravo da govorim o čemu smo razgovarali. To je naš posao i svi dele zabrinutost za to šta će se zbivati u svetu i kako da pronađu rešenje za sebe - kako da kupe što više hrane i uglja. Gledaju da nađu rešenje za naftu, gas. Ukrajinci su zauzeli rusku kući i sada tu predstavljaju njihove zločine. Ove godine je Davos obeležen ukrajinski bojama, što je očekivano - naveo je Vučić.

Živite u svetu u kojem dominira histerija i nema zdravog razuma. Mi smo dali jasan politički stav i osudili napad na Ukrajini, ali džaba, nekima ne možete da promenite mišljenje, ne možete da prenesete nijednu racionalnu poruku. Ne mislim da postoji raspoloženje da bilo ko nekoga čuje po ovom pitanju. Juče je glavna vest bila, sve naše novine su objavile, da li je neko aplaudirao ili ne govoru Zelenskog. Zamislite, sad ja govorim i da neko prati po sali da li neko aplaudira ili ne

Kaže da je važna činjenica da se zbog ljudi koji guraju zemlju napred da sami ne dodajemo tovar na leđa, da ne dodamo još neki kamen neistine i laži.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JO

    24. maj 2022 | 19:31

    U oktobru Kina uzima Tajvan. USA se zakači i sa njima. Dobiju po labrnji i to je onda kraj hegemonije. A onda... svako uzima svoje nazad. Poljska, Mađarska, Rumunija i Rusija svoj deo od Ukrajine. Kina vraća Tajvan. Mi ćemo Kosovo.

  • A. P

    24. maj 2022 | 19:30

    Udarila kurta i murta na nas, ni krive ni duzne.

  • Floyd

    24. maj 2022 | 19:25

    Dobro je da nije Srbija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA