≫ 

Opozicija ulazi u parlament sa spiskom zahteva, vlast spremna za debatu: Evo šta će tražiti u Skupštini Srbije

Očekuje se da se u julu konstituiše Skupština Srbije

  • 2
Skupstinska sala, Skupština Srbije, Aleksandar Martinović, Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Boško Obradović, Dobrica Veselinović Foto: parlament.gov.rs, ATA Images, Nikola Tomić, Tanjug Tara Radovanović/Miloš Milivojević/Strahinja Aćimović

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije bi prema procenama mogla da bude zakazana početkom jula, ali se već sada nazire kako bi parlament mogao da izgleda i jasno je i šta će biti prve inicijative poslanika.

Vlast je, kako su rekli za Telegraf.rs, spremna za debate u parlamentu, a čini se i da opozicija ulazi optimistično jer već ima spreman "spisak" tačaka za dnevni red.

OBRADOVIC SKUPSTINA ZAKONI Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Srpskoj naprednoj stranci kažu za Telegraf.rs da još nije doneta odluka ko će biti šef poslaničke grupe, a u u jos uvek aktuelnom i prethodnom sazivu tu funkciju je obavljao Aleksandar Martinović. Očekuje se da svoju poslaničku grupu formira SDPS Rasima Ljajića sa sedam poslanika, dok Pokret socijalista nije saopštio da li će sa još nekim imati zaseban poslanički klub.

Socijalisti takođe nisu govorili o tome da li će imati zaseban poslanički klub, ali je do sada praksa bila da SPS i JS imaju odvojene grupe što im omogućava više vremena za raspravu. Balint Pastor iz SVM  kaže za Telegraf.rs da nisu još doneli zvaničnu odluku ko će biti šef poslanika, jer, kako kaže, nema još ni konačnih rezultata izbora.

Marinika Tepić vodi poslanički klub SSP, PSG, Pokret za preokret i Sindikat Sloga

U zajedničkom saopštenju Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret i Sindikata Sloga, navodi se da su se dogovorili da u Skupštini Srbije nastupaju zajedno u okviru jednog poslaničkog kluba.

- Uz pripadnike ovih organizacija u klubu, koji će sa 16 poslanika biti najveći opozicioni klub u Skupštini Srbije, biće i nestranačke ličnosti – Marija Lukić, prof. Vladimir Obradović i Slaviša Ristić - navodi se u saopštenju.

Izborni štab Ujedinjeni za pobedu Srbije Foto: Nikola Tomić

Zajednički poslanički klub će predvoditi potpredsednica SSP-a Marinika Tepić, a njen zamenik biće Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana.

- Odmah po konstituisanju Skupštine naši poslanici će inicirati raspravu o nadolazećoj krizi koja će imati posledice po život građana, a predložiće i niz zakona koje smo pripremili čijim bi usvajanjem Srbija postala bolje mesto za život - zaključuje se u saopštenju.

Narodna stranka će imati svoju poslaničku grupu od 12 poslanika, a šef će biti Miroslav Aleksić.

- Još nije definisano ko će biti zamenik poslaničke grupe i članstvo u odborima. To će biti onog momenta kada se bude konstituisala skupština, kada budemo i formalno postali poslanici, onda ćemo te stvari dogovarati - rekao je Aleksić za Telegraf.rs.

Što se tiče naših prvih inicijativa, svakako ćemo, kaže Aleksić, fokus staviti na sve što se dešava danas, a to je velika ekonomska kriza koja preti.

Miroslav Aleksić Foto: Narodna stranka

- U tom smislu sasvim sigurno ćemo jasno govoriti i predložiti zakonska rešenja vezano za životni standard građana Srbije, za poljoprivrednu proizvodnju, bavićemo se i korupcijom kao velikim problemom, ali i drugim temama kao što je ekologija. Tu će jedan od prvih zakona koji ćemo predložiti biti zakon o trajnoj zabrani iskopovanja litijuma u Srbiji - rekao je Aleksić.

DS će se u okviru svog kluba zalagati za univerzalne ideje 

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je za Telegraf.rs da će oni imati svoj poslanički klub, a da će uskoro odlučiti i ko će ga voditi. Imaće 10 poslanika.

- Razlog za poseban poslanički klub nije nikakav raskol već je to dogovor u okviru koalicije. Ima najmanje dva razloga za to, jedan je da ćemo imati više vremena za raspravu, a drugi su ideološke i programske razlike među nama. Logično je da se kroz parlament one ispoljavaju. Biće i takvih tema u kojima ćemo zajedno delovati - rekao je Lutovac.

Lutovac je kazao da će se DS boriti za univerzalne ideje kao što su vladavina prava, sloboda medija i to će biti prilika da se stranka, kako kaže, profiliše kao stranka posvećena građanima.

Izborni štab Ujedinjeni za pobedu Srbije Foto: Nikola Tomić

Koalicija "Moramo" imaće 13 poslanika u novom sazivu.

Ćuta: Tražićemo da se 250 poslanika izjasni o Rio Tintu

Kako je za Telegraf.rs rekao Radomir Lazović iz Pokreta Ne davimo Beograd, za tri dana će biti doneta odluka o tome da li će koalicija, koju pored Pokreta Ne davimo Beograd čine Ekološki ustanak i Građanska platforma "Akcija", imati jedan ili dva poslanička kluba, kao i ko će biti šef poslaničke grupe.

Na pitanje hoće li odmah po sazivanju sednice predlagati inicijative, Lazović kaže da će o tome takođe tek biti reči, ali je podsetio da imaju pet ključnih tačaka kojima će se voditi.

Aleksandar Jovanović Ćuta potvrdio je za Telegraf.rs reči Lazovića da se razmišlja o dva poslanička kluba, a što se tiče inicijativa, kaže, da će tražiti da se svih 250 poslanika izjasni o Rio Tintu.

Tražiće i da se donese zakon kojim će se trajno zabraniti iskopavanje litijuma i bora, a jedna od njihovih prvih inicijativa biće i zahtev da se provere ugovori o izgradnji malih hidroelektrana, te da se takođe vidi šta piše u ugovoru sa Gaspromom.

Vanredna konferencija za medije svih opozicionih lista Opozicija Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dveri i POKS koji su nastupali zajedno na izborima, po konstituisanju skupštine imaće dva poslanička kluba.

Obradović će tražiti izmenu poreskih zakona, Gojković povratak Kraljevine Srbije

Predsednik poslaničke grupe Dveri biće Boško Obradović, a njegov zamenik će biti Ivan Kostić.

- Među prvim inicijativama biće uvođenje neradne nedelje i u privatnom sektoru, preispitivanja rada javnih izvršitelja, povećanje minimalne penzije, izmene poreskih zakona u korist porodice sa ciljem smanjenja poreza na zaradu i imovinu...- rekao je Obradović za Telegraf, dok njegov koalicioni partner Žika Gojković kaže da će se njegove inicijative ticati povratka Kraljevine Srbije (npr. specijalni status porodice Karadjordjević, kao u drugim zemljama koje imaju monarha, a republika su), ali i oni predlozi, koji bi trebali da konačno isprave decenijske nepravde u Srbiji.

- Tu prvenstveno mislim na otvaranje dosijea, pravičnu rehabilitaciju i restituciju, i pravično i neselektivno sprovođenje zakona o poreklu imovine - rekao je Gojković.

Žika Gojković Foto: Privatna arhiva

U DSS koja je na izbore izašla pod nazivom Nada za Srbiju - Srpska koalicija Nada - Nacionalno demokratska alternativa - DSS - Za Kraljevinu Srbiju (monarhisti) - Vojislav Mihailović kažu da još nisu doneli odluku na organima stranke, niti u okviru koalicije da li će imati posebnu poslaničku grupu, ko će biti šef i šta će biti prve inicijative. Kažu da je za njih to tehničko pitanje i poručuju da će nastaviti saradnju sa Vojislavom Mihailovićem, ali da će uskoro doneti odluku da li će imati zajedničku poslaničku grupu.

U parlamentu ulaze i Zavetnici, Zajedno za Vojvodinu, SDA Sandžaka, Stranka pravde i pomirenja, a ukoliko pobede u Veklikom Trnovcu moguće i koalicija Albanaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA