Dva scenarija za formiranje Narodne skupštine: "Veliki Trnovac "odlučuje" o rokovima

27. maja će se održati treće glasanje u Velikom Trnovcu

  • 0
Narodna skupština republike Srbije Foto: Nikola Tomić

Dok se čeka proglašenje konačnih rezultata posle ponovljanja izbora u Velikom Trnovcu, 27. maja, već se spekuliše da se formiranje novog saziva parlamenta može očekivati u prvoj polovini jula.

To je jutros potvrdio i potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je ocenio da se "konačno" proglašenje rezultata parlamentarnih izbora može očekivati početkom juna, nakon čega teče zakonski rok od 30 dana za konstituisanje Skupštine Srbije.

Prema njegovim očekivanjima, Narodna skupština će se formirati početkom jula, a "tek nakon toga uslediće unutrastranački i medjustranački razgovori" o formiranju Vlade, za šta je krajnji rok 90 dana od formiranja skupštine.

Vučević je naveo da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u drugom mandatu "i formalno - pravno" zakletvu položiti 31. maja, pred poslanicima Skupštine u dosadašnjem sazivu.

Poznavaoci izbornih zakona i prilika su odgovarajući na pitanje o konstituisanju novog parlamenta ocenili da postoje dva scenarija, od toga jedan opstimistični, da se čitav proces završi početkom juna i on podrazumeva da neće biti prigovora nakon glasanja 27. maja.

Onda bi u tom slučaju Narodna skupština mogla biti konstituisana u prvoj polovini jula i samim tim bi od tada počeli da teku rokovi 90 dana za formiranje izvršne vlasti.

Ne može se isključiti ni druga varijanta - da žalbi i prigovora posle ponovljenog glasanja u Velikom Trnovcu ipak bude.

To može da dovede do toga da se izborni proces produži do sredine juna ili druge polovine jula, a ishod je da se skupština formira u drugoj polovini jula. Svakako to znači i da se pomeraju rokovi za formiranje izvršne vlasti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA