≫ 

Vučić 31. maja polaže zakletvu za novi mandat: Koje je poruke poslao 2017. godine?

Vučić je pobedio u prvom krugu na redovnim predsedničkim izborima sa 58,59 odsto od ukupnih glasova izašlih birača

  • 0
Aleksandar Vučić zakletva 2017 Foto: Profimedia/Predrag Milosavljevic/Avalon

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je danas saopšteno zvanično, položiće zakletvu u utorak, 31. maja u Skupštini Srbije čime počinje da mu teče novi petogodišnji mandat.

- Nemam sumnju u to šta mi je činiti za Srbiju i njene građane – moram da dam bukvalno sve - poručio je Vučić pre pet godina prilikom polaganja zakletve.

Aleksandar Vučić je zakletvu položio držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji je posebno izrađen za ovu priliku i koji mu je dala tadašnja predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, i na Miroslavljevom jevanđelju – najstarijoj srpskoj knjizi.

Poruke zajedništva

Vučić je tada rekao da su mu potrebna dela mnogo više nego reči i da će mu, kako je naveo, sud biti izrečen kada bude završio mandat.

- Moje je da Srbiju, našu otadžbinu, naše ishodište i naš san, učinim boljom, srećnijom, sigurnijom i bogatijom zemljom. Ne mogu to sam. Potrebno nam je svima zajedništvo. Ja ću svom svojom snagom raditi na zajedništvu - rekao je tada predsednik Srbije.

Mir i stabilnost ključne reči i 2017.

Vučić je još 2017. godine najavio da će mir i stabilnost biti srž njegovog budućeg delovanja, te da će sa svima razgovarati i insistirati na dijalogu i kompromisu.

Predsednik je tada rekao da je čitav region sistem spojednih sudova i da "možemo da se povežemo, izgradimo puteve i mostove, učimo jedni od drugih i dovedemo investitore, da stvorimo region u kojem su razlike prednost a ne osnova za sukobe".

Svima u regionu je poručio: "Hajde da stvaramo poslove, jer oni stvaraju nas, dosta smo se sahranjivali, vreme je da se rađamo."

Vučić je naveo da će čuvati integritet Srbije, ali da će uvek prihvatiti razgovore sa kosovskim Albancima jer se time čuvaju Srbi.

Prema Ustavu Srbije, mandat predsednika traje pet godina. Predsednik Republike, prema najvišem državnom aktu, izražava državno jedinstvo Republike Srbije. U njegove nadležnosti spada predstavljanje države u zemlji i inostranstvu, proglašavanje zakona, predlaganje kandidata za predsednika Vlade Srbije, nosioca funkcija, postavljanje ambasadora, primanje akreditivnih i opozivnih pisma, davanje pomilovanja i odlikovanja.

Vučić je 3. aprila pobedio u prvom krugu na redovnim predsednčkim izborima sa 58,59 odsto od ukupnih glasova izašlih birača.

Video: Vučić: Nisu Srbi ubijali Hrvate, nego Hrvati Srbe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA