≫ 

Konačna politička slika Srbije zavisi od ovog malog mesta: Borba za jedan mandat u Velikom Trnovcu

Na ovom biračkom mestu pravo glasa ima 1.089 birača

  • 0
Narodna skupština republike Srbije Foto: Nikola Tomić

Konačni rezultati republičkih izbora zavisiće od onoga što se danas bude dešavalo na biračkom mestu 6 u Bujanovcu, gde se od jutros treći put održava glasanje na izborima za narodne poslanike.

Prethodna dva glasanja su poništena zbog nepravilnosti, a posle drugog glasanja, Šaip Kamberi iz koalicije Albanaca je objavio da je osvojio mandat i da ponovo ulazi u Skupštinu Srbije, međutim, SPS je potom uložila pritužbe i dostavila dokaze da je glasala osoba bez ličnih dokumenata, pa su rezultati poništeni.

Prvi put, 3. aprila, na biralište su izašla 254 upisana birača i prema preliminirnim rezultatima RIK-a Koalicija Albanaca Doline tada je ostala ispod cenzusa za nekoliko stotina glasova.

Na ponovljenom glasanju, 29. aprila, na biralište je izašlo 697 građana i na njima je Koalicija Albanaca Doline uspela da osvojili dovoljno glasova za osvajanje tog jednog mandata, s tim što je zbog prelaska cenzusa jedan mandat izgubila Socijalistička partija Srbije.

CRTA je tada ukazivala na veliki broj nepravilnosti tokom glasanja.

Od rezultata u Velikom Trnovcu zavisi konačni sastav budućeg parlamenta jer postoji mogućnost da Koalicija Albanaca Doline, koja je trenutno ispod cenzusa, ipak osvoji dovoljno glasova za dobijanje jednog poslaničkog mesta, a samim tim, postoji mogućnost da jedna od stranaka, u ovom slučaju SPS, izgubi jedan mandat.

Na ovom biračkom mestu pravo glasa ima 1.089 birača.

Dva scenarija posle glasanja

Ukoliko ne bude osporavanja rezultata ponovljenog glasanja u Bujanovcu, opštinska izborna komisija ima rok od 96 sati od zatvaranja biračkog mesta da donose Zbirni izveštaj o rezultatima glasanja na teritoriji opštine Bujanovac. Taj rok ističe 31. maja u 20 sati.

Nakon toga, Republička izborna komisija takođe ima rok od 96 sati od momenta kad primi Zbirni izveštaj da utvrdi konačne rezultate izbora za narodne poslanike. Taj rok mogao bi da bude između 6. i 8. juna do 20 sati, u zavisnosti od perioda dostavljanja Zbirnog izveštaja putem pošte.

Ovo su krajnji zakonski rokovi, a pošto se radi o ponavljanju glasanja na jednom biračkom mestu sve bi moglo da da bude i brže završeno, što će zavisiti od ažurnosti izborne administracije, podseća CRTA.

Ukoliko bude prigovora i zahteva za poništavanje glasanja, na konačne rezultate parlamentarnih izbora moraćemo još da sačekamo, a takođe, u tom slučaju, postoji mogućnost da, ako bude velikih nepravilnosti, dođe i do četvrtog glasanja.Od trenutka kad budu proglašeni konačni rezultati počinje da teče rok od 30 dana za održavanje prve, odnosno konstitutivne sednice novog saziva Narodne skupštine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA