≫ 

"Govorili smo da će se otvoriti Pandorina kutija": I Putin i Kličko se pozivaju na "kosovski slučaj"

Reagovala i ukrajinska ambasada

  • 10
Vladimir Putin Vitali Kličko Priština Foto-montaža: Profimedia/Sputnik/Mikhail Metzel, Profimedia/AFP/Fabrice COFFRINI, Shutterstock

Pozivanje predsednika Rusije Vladimira Putina, a potom i gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička na "kosovski slučaj", iako je reč o različitim kontekstima, pokazuje da je taj slučaj bio presedan i da će, kako se prognoziralo ranije, otvoriti Pandorinu kutiju i uticati na međunarodne odnose.

Šta su rekli Putin i Kličko?

Prvo je Vladimir Putin na sastanku sa generalnim sekretarom UN rekao da su samoproglašene Luganska i Donjecka narodna republika postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, koju su, kako je rekao, svi podržali.

On je tada rekao da je lično pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu i da se dobro seća odluke koja kaže da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje, određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu da proglasi suverenitet centralnim vlastima zemlje.

- To je rečeno za Kosovo, a ovo je odluka Međunarodnog suda. I ovu odluku su svi podržali -  rekao je Putin i dodao da DNR i LNR imaju isto pravo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti "jer je presedan stvoren".

Vitalij Kličko Foto: twitter/ChrisReason7

Posle Putina "kosovski slučaj" je iskoristio i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko koji je u intervjuu za švajcarski portal na albanskom jeziku "Le Kanton 27" rekao da će, "nakon što su Albanci oslobođeni od Srbije, Ukrajinci biti oslobođeni od Rusije".

Kličko, koji je boravio na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, navodi da se "Ukrajinci bore protiv ruskog režima koji pokušava da okupira njihovu zemlju "kao što su se Albanci nekada borili protiv srpskog okupatora".

Dobro je da je ambasada Ukrajina reagovala

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže za Telegraf.rs da nije u pitanju neznanje Vitalija Klička već njegov politički stav koji odudara od zvaničnog stava Ukrajine.

- Kako može Srbija da bude agresor na svojoj teritoriji? To je potpuno besmisleno, ali pokazuje da on deli stavove koji dominiraju na zapadu i koji idu u prilog kosovske državnosti. Kličko nije obična politička ličnost bez obzira što je šef opozicione političke stranke, ali je njegovo političko delovanje sada veoma izraženo i jako je važno da se ukrajinska strana drži svog principijalnog stava koji je danas u reakciji potvrdila - rekao je Milivojević.

Ukrajinska ambasada je, dan nakon izjave Klička, reagovala saopštenjem u kome je navela da Kličko ima pravo na slobodno izražavanje svojih stavova, ali da, kao lider opozicione stranke, nema ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine koji se tiče spoljne politike.

RUSIJA UKRAJINA NATO Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ambasada navodi da ne može da potvrdi ili demantuje činjenicu razgovora ili njegov sadržaj i ističe da je dobro poznat principijelni stav Ukrajine o njenom odnosu prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

- Dobro je što je ukrajinska ambasada reagovala. Ja sam i juče rekao da ambasada Ukrajine treba da reaguje, i dobro je što je Ukrajina kao država potvrdila principijalan stav o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, pošto i Srbija ima takav stav u odnosu prema Ukrajini - rekao je Milivojević.

"Kosovski slučaj" presedan, otvara Pandorinu kutiju

Na pitanje šta pokazuje to što se povećava broj onih koji se pozivaju na "kosovski slučaj", Milivojević odgovara da upravo to pokazuje da je reč o presedanu.

- Sad se potvrđuje ono što smo mi davno pričali da će taj presedan otvoriti Pandorinu kutiju i da će kad-tad uticati na međunarodne odnose i stvarati prostor za separatizam, ne samo kod nas.  S jedne strane separatizam, s druge strane ugrožavanje međunarodnog prava. Suština je u te dve stvari. Potvrđuje se da je to bilo istina i da će to sve više dolaziti do izražaja - ocenio je Milivojević.

Kada je reč o Putinovoj izjavi koja se odnosi na proglašenje nezavisnosti Kosova, Milivojević kaže da je "Rusija velika sila i sigurno je da je ga koristiti u funkciji svojih interesa baš zato što je presedan i baš zato što se time ugrožava međunarodno pravo".

Rat u Ukrajini, Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP, Profimedia/Sputnik/Sergey Guneev

- Zato se i koristi u situacijama kada velike sile imaju interesa da same negiraju međunarodno pravo ili da iznose argumente koji su suprotni međunarodnom pravu kao što je to sad slučaj sa Rusijom. Međutim, ruski stav je potvrđen da neće priznati Kosovo i da će ostati dosledna tom stavu što je za nas veoma važno - rekao je Milivojević.

Posle Kličkove izjave usledile reakcije

Posle objavljivanja Kličkove izjave usledile su brojne reakcije političara, sportista, a danas i ukrajinske ambasade.

Ministar policije Aleksandar Vulin rekao je "da Kličko bilo šta zna o istoriji, znao bi da je Kosovo i Metohija deo Srbije i da nije moguće okupirati sopstvenu zemlju", takođe i Stranka slobode i pravde je najoštrije osudila izjavu Klička i nazivanje Srba okupatorima Kosova i Metohije.

Oglasio se i Borovčanin koji je trenirao sa Kličkom

Reagovao je i predsednik Bokserskog saveza Srbije (BS S) Nenad Borovčanin, nekadašnji prvak Evrope koji je dugo trenirao i sparingovao sa Kličkom.

Nenad Borvčanin Foto: MN Press

- Vitalij Kličko je izdao i pogazio sopstvene korene, pa i ne čudi što se u politici ponaša kao nokautirani bokser u ringu. Nekada je bio normalan čovek i sportista, kada smo trenirali zajedno ili se samo tako predstavljao, ali je u njega ušlo neko zlo pred kraj bokserske karijere. I ne čudi to njegovo sadašnje neljudsko ponašanje s obzirom da su ga mentori tada obučavali za takozvane veštine „govorništva i javnog nastupa” - naveo je Borovčanin.

Ambasada Ukrajine koja je još jednom potvrdila svoj zvaničan stav po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije ocenila je pojedina reagovanja na Kličkovu izjavu u Srbiji kao "antiukrajinsku kampanju pojedinih političara i medija", koji, kako se tvrdi, "poslednjih godina jednim od glavnih prioriteta svog rada smatraju podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    27. maj 2022 | 13:56

    Jednom kad se pogazi međunarodno pravo to je gotovo. Ili će svi da ga poštuju ili niko. Zapad je uradio grešku sa Kosovom, i zato neka se sad ne čude.

  • sen

    27. maj 2022 | 13:48

    Poštovani gospodine Kličko, zadojeni ste nacizmom i želim vam da prođete kao Srbi na Kosovu i Metohiji. Da vidite kako je kad vas neko iz rođene kuće i domovine protera, ali za vas nema zime uvek igrate na više opcija.

  • Boža zemunac

    27. maj 2022 | 14:52

    Kličko nacisto sa ispranim mozgom, bolje ti je da ćutiš. Onda deluješ pametnije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA