≫ 

Tri decenije od uvođenja sankcija SRJ, i Rusija bila „za“

Neposredan povod bio je masakr civila u redu za hleb u ulici Vase Miskina

  • 48
Srbija, inflacija, Božić, česnica, 1994 Foto: Profimedia/AFP/STR

Savet bezbednosti UN usvojio je, pre tri decenije, 30. maja 1992. godine rezoluciju 757 kojom su uvedene sankcije protiv SR Jugoslaviji zbog njene umešanosti u rat u BIH.

Uvedeni su potpuna ekonomska blokada i prekid svih naučnih, kulturnih i sportskih veza sveta sa SRJ.

Za uvođenje potpune ekonomske blokade i prekid svih naučnih, kulturnih i sportskih veza sveta sa SRJ, koju su činile Srbija i Crna Gora, glasalo je 13 članica Saveta bezbednosti UN, niko nije bio protiv, a Kina i Zimbabve su bili uzdržani.

Tokom 1990-ih godina Savet bezbednosti UN usvojio je više od 150 rezolucija povodom raspada SFRJ i ratova na tom prostoru, a desetak rezolucija predviđalo je kaznene mere protiv SR Jugoslavije.

Sve rezolucije kojima su SRJ uvođene sankcije zbog ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu usvojene su uglavnom jednoglasno, uz podršku svih stalnih članica Saveta bezbednosti UN, među kojima je i Rusija, piše Beta.

Neposredan povod za uvođenje sankcija Saveznoj Republici Jugoslaviji bio je masakr civila u redu za hleb u ulici Vase Miskina, u centru Sarajeva, za šta su odmah optuženi Srbi iz BiH, piše RTS.

Srpska strana je to negirala, tvrdeći da se radi o bombi podmetnutoj od strane vlasti u Sarajevu, sa ciljem da se izazove reakcija Zapada protiv Srba.

Sankcijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zabranjen je ne samo izvoz nego i tranzit robe, kao i transfer finansijskih sredstava.

Rezolucijom je naloženo i smanjenje osoblja u diplomatskim misijama, sprečavanje učešća u sportskim događajima, a suspendovan je svaki oblik naučne, tehničke i kulturne saradnje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    30. maj 2022 | 15:47

    Ta Rusija Jeljcina pijanice ne moze da se meri sa danasnjom Rusijom i Putinom !

  • Anti

    30. maj 2022 | 15:47

    Pazi njega okrece plocu i Rusija bila ZA? Bez Rusije smo gotovi i dosta da lobirate za fasiste DOSTA BRE

  • A. P

    30. maj 2022 | 15:39

    Da Rusiju je vodio pro zapadni covek, kao sada Zelenski. Ameri su bili uvek protiv Rusije. Sada su svi videli o cemu se radi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA