Sever Kosova: Ipak referendum!

Referendum na severu Kosova biće održan 14. i 15. februara, najavljuje predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić. Štetan stav za državnu politiku, poručio predsednik Srbije

  • 0

Referenduma na severu Kosova ipak će biti i on će biti održan 14. i 15. februara, saopštio je danas Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, posle sastanka predsednika opština i šefova poslaničkih grupa lokalnih samouoprava.

Pantić je rekao da je ministar za KiM Goran Bogdanović preneo stav Vlade Srbije da je referendum u ovom trenutku nepotreban, ali istovremeno nije osporio pravo njegovog održavanja. Na referendumu građani iz četiri opštine s većinskim srpskim stanovništvom trebalo bi da se izjasne o tome da li prihvataju kosovske institucije ili ne.

Prema Pantićevim rečima, predstavnici lokalnih samouprava su izrazili spremnost da razgovaraju s nekim koga Vlada ovlasti kako bi im bilo predočeno zbog čega referendum ugrožava državne i nacionalne interese. Međutim, do sada im se iz državnog vrha niko nije obratio po ovom pitanju, pa je na konsultacijama sa šefovima odborničkih grupa zaključeno da nema razloga za odlaganje referenduma.

Pantić tvrdi da jedinstvo povodom referenduma postoji u sve četiri opštine na severu Kosova i da će, bez obzira na izvesno neslaganje u opštini Leposavić, referendum i tamo biti održan.

- Svi predsednici opština su u razgovoru s ministrom Bogdanovićem prošle nedelje ponovili da ukoliko nam bilo ko dokaže da je referendum štetan po državne i nacionalne interese, mi smo spremni da ga odložimo. S obzirom da to da nam nikakva uveravanja nisu pružena, referendum će biti održan kako je i planirano - kazao je Pantić.

Tadić: Štetan stav

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da predsednici lokalnih samouprava na severu Kosova imaju pravo na svoj stav o održavanju referenduma, ali da je takav stav štetan kada je u pitanju državna politika.

Tadić je rekao da Srbija vodi težak i rizičan dijalog sa međunarodnom zajednicom o Kosovu i da predstavnici lokalne samouprave moraju da sagledaju te okolnosti.

- Ne može lokalna samouprava da ostvari više nego država i ne treba svojim odlukama da smanje potencijal države da reši problem - rekao je Tadić i dodao da predstavnici lolalne samouprave treba da budu od pomoći, a ne da odmažu.

Predsednik je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, da se traga za rešenjem problema, kao i da postoji plan čije je delove predstavio međunarodnoj zajednici.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA