≫ 

Vučić danas predstavio ključne poruke: "Očuvanje nacionalnih interesa ugaoni kamen spoljne politike"

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da su prioriteti zasnovani na realnoj predstavi o političkim izazovima

  • 0
Aleksandar Vučić, Dejan Vuk Stanković, Dr Miloš Stanić Foto: Nikola Tomić, K1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u svom govoru, nakon polaganja zakletve u Skupštini Srbije, predstavio je prioritete i objavio ključne poruke koje se tiču njegovog daljeg rada, a analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da su Vučićevi prioriteti zasnovani na vrlo realnoj predstavi o političkim i istorijskim izazovima sa kojima se Srbija kao društvo i kao država suočava.

U analizi za Telegraf.rs, Dejan Vuk Stanković primećuje da je očuvanje nacionalnih interesa ugaoni kamen spoljne politike.

- Treba očekivati kontinuitet spoljne politike, dakle, uravnotežen pristup svim ključnim spoljnopolitičkim partnerima sa akcentom na evrointegracije u meri u kojoj to bude moguće - rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, na regionalnom planu, pored zaštite političkih i kulturnih prava Srba van granica Srbije, predsednik Vučić će, kaže, afirmisati politiku saradnje sa svim susedima u meri u kojoj maksimalno bude moguće.

- Crna Gora, Makedonija, BIH, Hrvatska i Albanija biće primarno tretirani kao partneri, a ne kao rivali i politički protivnici - podvukao je Stanković.

Dejan Vuk Stanković Foto: Nikola Tomić

Takođe, Stanković iz govora čita da nema priznanja Kosova, ali da je moguć funkcionalan dogovor koji će, kaže, omogućiti prevazilaženje političkih i etničkih distanci i rešavanje konkretnih otvorenih problema.

- Na planu unutrašnjih reformi, unapređenje vladavine prava i borba protiv korupcije, borba za ekonomski i socijalno napredak, unapređenja zdravstva i prosvete su dostižni i realistični ciljevi bez obzira na tekuće vreme krize - ocenio je Stanković analizirajući Vučićeve poruke koje je poslao nakon polaganja zakletve.

Nakon polaganja zakletve, Vučić je poručio da će biti predsednik svih, da se mora tragati za kompromisom za pitanje Kosova i Metohije, da Evropska unija ne sme da bude "sintagma poštapalica" i da Srbija želi da pripada tom tipu društva, da će čuvati vojnu neutralnost, poboljšati odnose sa Zagrebom i Sarajevom.

A kada je reč o samoj zakletvi, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo dr Miloš Stanić rekao je da se zakletva predsednika republike najčešće shvata kao forma i ceremonija, a zakletva, kako kaže, ima dvostruku ulogu.

Dr Miloš Stanić Printskrin: K1

- Prva je formalno-pravna, jer pred Narodnom skupštinom otpočinje svoj petogodišnji mandat, a druga je svečarska, zakletva kao državni simbol. U tekstu zakletve predsednik pokazuje aspiracije, težnje naše države i osnovne vrednosti. U pravu se zakletve dele na dokazne, pred sudskim i upravnim organima koje obezbeđuju iskaz lica i istinu, a druge su zakletve lojalnosti i privrženosti vrednostima, i to je ova koju je danas položio predsednik - rekao je Stanić za K1.

On je ocenio da je zakletva na Miroslavljevom jevanđelju simbol kulture i postojanosti tokom vekova, "da se vidi da nismo nastali tako skoro, već da postoji tradicija".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA