≫ 

Da li je Vučićevo polaganje zakletve pred aktuelnim sazivom Narodne skupštine nezakonit? Zakon je jasan

Parlament koji je raspušten saziva se i radi polaganja zakletve predsednika

  • 6
Aleksandar Vučić, Polaganje zakletve Foto: Nikola Tomić

Pravnici i stručnjaci saglasni su da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije prekršio zakon jer je zakletvu za novi mandat položio pred aktuelnim sazivom Narodne skupštine.

Predstavnici budućih opozicionih poslanika okupili su se danas uoči polaganja zakletve predsednika Srbije i poručili da je polaganje zakletve u Narodnoj skupštini nezakonito, jer se ceremonija održava pred starim skupštinskim sazivom kojem je istekao mandat.

Oni su naveli da se "prvi put u istoriji dešava da novoizabrani predsednik Srbije polaže zakletvu pred raspuštenim sazivom Skupštine", te da je, kako su rekli, još veći paradoks to što Vučić zakletvu polaže "pred nelegitimnim sazivom nastao na osnovu nelegitimnih izbora, jer je opozicija bojkotovala te izbore".

Aleksandar Vučić polaganje zakletve Foto: Marko Jovanović

Analitičari kažu da je Vučić imao pravo da polaže zakletvu pred "starim sazivom" što je jasno navedeno u Zakonu o predsedniku Republike, te da su protesti opozicije legitimni, ali da treba odvojiti državne od stranačkih poslova.

Naučni saradnik sa Instituta za uporedno pravo dr Miloš Stanić ističe da u formalno-pravnom smislu nema ničeg spornog u polaganju zakletve pred starim sazivom.

- Parlament koji se raspusti zbog održavanja parlamentarnih izbora je do formiranja novog u tehničkom mandatu, i on postoji za slučaj nužnosti donošenja nekih hitnih odluka i funkcionisanja države. Nije u punom kapacitetu ali postoji. Te hitne odluke su one koje se vezuju za određene rokove ili ako nastanu događaji koji predstavljaju opasnost po državu. Najbolji dokaz da parlament i dalje postoji je da se njegov pun kapacitet ustanovljava u slučaju ratnog stanja – kazao je dr Stanišić na televiziji K1.

On je dodao da parlament koji je raspušten saziva se i radi polaganja zakletve predsednika.

- Najavljeni protesti opozicije su takođe legitimni, ali moramo odvojiti državne od stranačkih poslova. Vučić ima legitimitet, neposredno je izabran za izborima. Danas je datum kada predsedniku ističe mandat, a polaganjem zakletve počinje da mu teče novi mandat - objasnio je ranije danas Stanić.

Pavle Dimitrijević Foto: Zoran Drekalović

I Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA rekao je za Telegraf.rs da postoji zakonski osnov za polaganje zakletve pred starim sazivom.

- Prema Zakonu o predsedniku Republike, čl.10, stav 3 "Ako Narodna skupština nije u redovnom zasedanju ili ako joj je prestao mandat, sastaje se da bi predsednik Republike pred njom položio zakletvu." Dakle ovaj stav jasno daje zakonski osnov za ono sto se danas desilo, dakle za polaganje zakletve pred "starim" sazivom parlamenta - rekao je Dimitrijević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruzica

    31. maj 2022 | 17:36

    Kakvi zlobni ljudi. Dok god takva zloba medju Srbima vlada nece biti dobro. Danas svaki gradjanin treba da bude ponosan sto mu je predsednik Aleksandar Vucic koji sve cini da sacuva zemlju i narod. Malo je, ili ih uopste nema u Srbiji,takvih koji bi se u ovim teskim vremenima ovoliko zrtvovali za zemlju i narod. Lako je vladati i ciniti ustupke velikima, kao sto su prethodnici vladali. Treba podmetnuti ledja i boriti se za svoje, kao sto to radi Vucic.

  • Toma

    31. maj 2022 | 16:35

    Gde god da je bilo on je nas bivsi, sadasnji I buduci predsednik boljeg nemamo.

  • Sunčica

    1. jun 2022 | 08:07

    Opozicija i dalje pokušava da unosi nemire na svim poljima, ali kao i uvek do sada to im ne polazi za rukom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA