≫ 

Vučić: Komplikuje se situacija oko dolaska Lavrova u Beograd

Vučić je danas učestvovao na konferenciji Globsek u Bratislavi

  • 8
Aleksandar Vučić i Viola Fon Kramon, Sastanak Foto: Nikola Tomić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bratislavi, gde učestvuje na godišnjem "GLOBSEC 2022 Forumu", da se komplikuje situacija oko posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu 7. juna.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara Pinka da li ga je neko u Bratislavi pitao nešto oko dolaska Sergeja Lavrova u Beograd i da li se komplikuje situacija oko njegovog dolaska.

- Komplikuje se situacija oko dolaska Lavarova u svakom smislu, ali nisam još speman da o tome govorim, ali komplikuje se u svakom smislu. Pitanja su kako će da dođe Lavrov, šta... i drugo..., videćemo - rekao je Vučić.

Na pitanje da li postoji mogućnost da zbog dolaska Lavrova nemački kancelar Olaf Šolc ne dođe u najavljenu posetu Srbiji 10. juna i da li bi to bila loša vest za Srbiju, Vučić je rekao da bi svakako bila loš vest za našu zemlju.

Zamislite da Šolc kaže prvo jedno pa onda da ne želi da dođe ili da ne može da dođe, bila bi loša vest, istakao je Vučić.

- Da li postoji za tako nešto šansa, pa uvek postoji, ali nadam se da se to neće dogoditi. Prvo da vidimo da li će doći Lavrov, pa sve drugo. Ima i reakcija drugih zemalja - naveo je Vučić.

Pravi se mapa puta u oblasti energetike

Vučić je najavio danas da će uskoro u Srbiju doputovati potpredsednik Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Ševčovič sa kojim želi da napravi mapu puta u oblasti energetike i rudarstva.

Vučić je, nakon učešća na konferenciji Globsek u Bratislavi, u izjavi novinarima, rekao da je sa Šefčovičem glavna tema bila energetika i rudrastvo.

- Čini mi se da sa njim kao prijateljem Srbije imamo dobro razumevanje, da ćemo zajedno da radimo sa njim u toj oblasti. Uzeli smo Norvežane kao savetnike, ali radićemo sa EU u svim okvirima da vidimo kako da rešavamo probleme nafte, gasa, ali i u rudarstvu - dodao je on ukazujući da to sve treba da se učini uz očuvanje životne sredine.

Kazao je da treba da se napravi veliki generalni plan.

- To je jedna od ključnih stavki koju Srbija treba da uradi - naglasio je on.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine kazao je da veruje da nismo daleko od mogućeg postizanja nekakvog dogovora oko nestalih osoba i energetike.

- Ali dok ne bude ne mogu ništa reći. Ako bude biće,... - konstatovao je on.

Rekao je da je Srbija uvek spreman da nastavi dijalog, koji je važan za nas, jer ljudi žele da vide napredak u pronalaženju rešenja i da niko, pa ni u Evropi, ne želi zamrznute konflikte koji mogu da se odmrznu.

Kada je reč o sastanku sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, rekao je da se razgovaralo oko interparlamentarnog dijaloga, i dodao da je Srbija otvorena za razgovore.

Međutim, ukazao je da je u svim razgovorima glavna tema bila Ukrajina, i sankcije Rusiji.

Kaže da je glavno pitanje koje su mu postavljali bilo kada će i zašto nije Srbija uvela sankcije Rusiji.

- Prisustvovali ste nečemu što je javno i vidite kako je kada sami morate da se borite s tim. Na našoj strani bili su samo argentinski, meksički i kineski ambasadori, ali morate da štitite svoju poziciju - ukazao je on u vezi panela na kojem je govorio.

- Točak se okreće, a kada voz krene iz stanice zaustavljanja nema. Teško je racionalno govoriti. Kada neko napiše glupost kao što je to učinio AP sa tekstom da je Vučić pogazio sankcije time što je ugovorio novi aranžman sa Rusijom. Važno je pokazati da je Srbija kriva za nešto i to mogu rpodati svima, posebno onima koji su manje upućeni. Ali meni ne, jer dobijaju odgovor -  istakao je on i dodao da su to problemi sa kojima se suočava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    2. jun 2022 | 16:45

    Što se tiče Solca ne mora nikad da dodje, Lavrovu su vrata i noću otvorena..

  • Zlatko

    2. jun 2022 | 16:49

    Dobro dosao brate pravoslavni, ziv am bio sto godina I ti I Putin I ceo ruski narod a imi sa vama 🍻🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • PRIORITET

    2. jun 2022 | 17:32

    Lavrov uvek moze da dodje u Srbiju jer ce ga narod, ako treba, cekati na ulicama. Sto se Solca tice vrata su mu otvorena ako zeli da dodje, a ako mu Lavrovov dolaza smeta, zao mi je, ali Lavrov uvek moze da dodne i sto pre gospoda sa zapada to ptihvate bice bolje za sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA