Grubješić: Podela Kosova racionalna, ali nije moguća

Podelu Kosova i Metohije ne žele oni koji o tome odlučuju - SAD i međunarodna zajednica, kaže potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije

  • 0

Podela Kosova i Metohije je racionalno rešenje, ali ono više nije moguće, jer to ne žele oni koji o tome odlučuju - SAD i međunarodna zajednica, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić.

- I moja stranka je dugo godina govorila da je potrebno podeliti Kosovo, ali to nailazi na otpor najmoćnijih zemalja. To je moglo pre pet-šest godina, jer je u međunarodnim odnosima postojala klima za tako nešto, ali je tada govoreno kako da delimo nešto što je naše. Nije se razmišljalo na duži rok, nije se razmišljalo racionalno - rekla je Grubješić.

Grubješić je napomenula da Vlada Srbije, kao i prethodna, neće priznati nezavisnost, ali da Srbija mora da uđe u proces normalizacije odnosa sa Kosovom i Metohijom.

- Ni ova vlada kao ni prošla neće priznati Kosovo, ali moramo da uđemo u proces normalizacije odnosa i ne zbog nas samo ovde i zbog toga što nam to ne omogućuje nastavak evropskih integracija na način kako bismo želeli, već i zbog naših ljudi koji žive dole - navela je Grubješić.

Ona je dodala da će dijalog biti nastavljen u najskorije vreme i da Srbija u njega ulazi kako bi bio postignut istorijski sporazum sa kosovskim Albancima, koji će biti prihvatljiv i za jednu i za drugu stranu.

Govoreći o nastavku evropskih integracija, Grubješić je rekla da je Vlada Srbije za nepunih 60 dana učinila važne korake da se poprave izveštaj i šanse Srbije da datum za početak pregovora dobije što pre.

Ne želeći da licitira sa datumom početka pregovora, Grubješić je kazala da su šanse Srbije da se to desi marta ili sredinom naredne godine, ali da to ne zavisi samo od Srbije, već i od drugih, a pre svega Evropskog saveta i Evropske komisije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA