Fondacija "Konrad Adenauer" obeležila 25 godina u Srbiji

Premijerka je zahvalila fondaciji na kontinuiranoj podršci evropskom putu Srbije

  • 0
Kultura kao sustinski deo odrzivog razvoja Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nemačka fondacija "Konrad Adenauer" obeležila je sinoć 25 godina rada u Srbiji, a svečanosti je prisustvovala premijerka Ana Brnabić koja je rekla da je ta politička fondacija u poslednjih pet godina bila jedan od najvažnijih partnera Vladi Srbije u brojnim aktivnostima i reformama koje su sprovedene.

Brnabić je na skupu pod nazivom "Kultura kao suštinski deo održivog razvoja", kojim je obeležen jubilej rada nemačke fondacije u Srbiji, istakla da su vlada i fondacija kao partneri mnogo radili u oblasti vladavine prava koja je, kako je rekla, najkompleksnija i na mnogo način najteža oblast, ali i najvažnija za održivi razvoj Srbije.

- Nismo zajedno radili samo u toj oblasti, već i u obrazovanju, nauci, kulturi, podršci mladima i svemu što je neophodno za pravi i odrzivi razvoj jedne zemlje - rekla je Brnabić.

Kultura kao sustinski deo odrzivog razvoja Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zahvalila je fondaciji na kontinuiranoj podršci evropskom putu Srbije, ali i celog regiona ističući da bez prosperiteta, stabilnog, uspešnog i bolje povezanog regiona nema ni upešne Srbije.

Premijerka je, takođe, zahvalila šefu Kancelarije u Beogradu Norbertu Bekmanu-Dirkesu, koji posle sedam godina odlazi sa te funkcije, na tome što se, kaže, uvek trudio da razume Srbiju i njen narod i da je gleda kroz činjenice i ono što vlada pokušava da uradi za zemlju.

Svečanosti je prisustvovala i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je istakla da je Dirkes kao direktor fondacije u Beogradu učinio mnogo za odnose Srbije i Nemačke i da su realizovani mnogi važni zajednički projekti imajući u vidu, kako je rekla, izazove u poslednjih osam godina u odnosu na politiku proširenja, a posebno na pristupni proces Srbije EU.

Ona se i sa pozicije međunarodnog sekretara SNS osvrnula na saradnju sa fondacijom, koja je bliska Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU), ističući značaj međupartijske saradnje i diplomatije koja je, kako kaže, jednako važna ako se vodi na ozbiljan način i ako su bilateralni odnosi uvek na prvom mestu, pre partijskih i partikularnih.

Kultura kao sustinski deo odrzivog razvoja Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- U tom smislu partijska diplomatija je urodila plodom i unapređeni su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke, nezavisno od toga koje su stranke na vlasti - rekla je Joksimović.

Dodala je da je zahvaljujući saradnji sa fondacijom mladim generacijama političara u Srbiji približen način kreiranja i formulisanja evropskih politika, te da danas postoji plejada mladih političara koji razumeju formulisanje evropskih politika što, kako kaže, nikada nije bilo značajnije imajući u vidu izazove sa kojima se Evropa suočava.

- Čitava generacija mladih ljudi može da na odgovoran način nosi teret u narednim godinama, jer je vreme lakih debata evropskih politika iza nas - rekla je Joksimović.

Ambasador Nemačke Tomas Šib čestitao je fondaciji godišnjucu rada u Srbiji ističući da je saradnja ambasade i fondacije bila koncentrisana pre svega na podršku Srbiji na putu ka EU uz ocenu da je ta saradnja bila uspešna i da treba da se nastavi.

Šib je poželeo uspeh Dirkesu na novom radnom mestu posle, kako je rekao, intenzivnih sedam godina koliko je proveo vodeći fondaciju u Beogradu.

Naveo je da je sadašnji trenutak "veoma izazovan za sve u Evropi" i dodao da je napad Rusije na Ukrajinu pokazao da je Evropi naročito potrebno zajedništvo.

Kultura kao sustinski deo odrzivog razvoja Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Šef kancelarije Fondacije "Konrad Adenauer" u Beogradu Norbert Berkman Dirkes kazao je da ta organizacija sebe smatra evropskom fondacijom i da se zauzima se evropske vrednosti kao što su mir, sloboda i budućnost Evrope.

"Osećamo se obaveznim prema svim tim vrednostima, ali ne samo u političkom smislu. Zauzimamo se za sva načela koja su u Evropi danas važna - pluralizam, demokratija, pravna država, suverenost, sloboda medija", rekao je Dirkes.

Dirkes je rekao da je u poslednjih pet godina u Srbiji bilo posvećeno saradnji sa partnerskim strankama SNS i SVM, ali i evropskim integracijama, obrazovanju, radu sa mladima i studentima, ali i programu stipendija iz raznih oblasti kao što su politika, privreda, crkvena pitanja.

Naveo je da je ogroman izazov pred Evropom zbog ruskog napad na Ukrajinu.

- Ovo je rat koji se svih nas tiče, a što možemo da prevaziđemo i rešimo sa našim evropskim vrednostima. To je rešenje koje nema alternativu - rekao je Dirkes.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA