• 0
 ≫ 

Opozicija se priprema za beogradsku skupstinu

 ≫ 

Još se spekuliše ko bi mogao da čini buduću većinu

  • 0
Skupština Grada Beograd Stari dvor

Foto: Nikola Tomić

U subotu, 11. juna, biće konstituisan novi saziv Skupštine grada Beograda, u kojem će se naći odbornici sedam lista, koje su "preskočile" izborni prag od tri odsto, a u javnosti se još uvek spekuliše ko bi mogao da čini buduću većinu u gradu, ko će biti gradonačelnik Beograda, ali i da li će biti novih gradskih izbora.

Dosadašnji partneri, Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, zajedno imaju potrebnu većinu u Skupštini grada, a ukoliko nastave saradnju, u opiziciji bi ostalo pet lista, međusobno raznolikih - proevropske liste "Ujedinjeni za pobedu Beograda" i "Moramo", kao i konzervativne opozicione koalicije okupljene oko Demokratske stranke Srbije, odnosno Dveri, te stranka Zavetnici.

Najviše opozicionih odbornika imaće lista "Ujedinjeni za pobedu Beograda" - 26 mesta, koja će, po izjavama čelnika stranaka koje je čine, biti podeljena u više odborničkih grupa, što će biti slučaj i u republičkom parlamentu.

Tako će, demokrate formirati svoju grupu, koja će brojati devet odbornika, a zamenica predsednika DS Dragana Rakić kaže da će stranka uskoro imenovati ko će je voditi.

IZBORI ZELINI PREGOVORI

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Kada je reč o saradnji sa drugim opozicionim strankama, Rakić kaže da očekuje da se opozicija okuplja oko zajedničkih tema i da zajedničkim radom spreči, kako je navela, dalje razaranje Beograda.

Svoju odborničku grupu imaće i Narodna stranka, a njihovih šest odbornika vodiće advokat Miloš Pavlović.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da su spremni na saradnju sa svima koji ni na koji način ne budu podržavali vlast koju će, veruje, formirati SNS i SPS, a jedini uslov je, kao i na nivou Skupštine Srbije, da to budu stranke i grupacije koje će, napominje, dokazati svoje opoziciono delovanje i neće pomagati vlast, ni da formira većinu, niti njene predloge.

Ukazuje da na nivou grada nije važna ideologija, jer su u pitanju komunalne teme, gradske i infrastrukturne, i da tu nema pitanja po kome ne mogu da sarađuju.

- Nema dileme da će tu biti koordinacije i saradnje svih opozicionih grupa, pogotovo što u Beogradu vlast nema većinu sa kojom lako može da se upravlja gradom. Očekujem veliku nestabilnost, jer sa jednim ili dva odbornika više teško da će to biti stabilna vlast - naveo je Aleksić.

Miroslav Aleksić

Foto: Narodna stranka

Ipak, predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Mila Popović kaže za Tanjug da S SP još uvek ne zna da li će imati samostalnu odborničku grupu u Skupštini Beograda, ali će biti najsnažnija opozicija SNS.

O tehničkim stvarima će se S SP tek dogovarati sa koalicionim partnerima, a za to, kaže, čekaju konstitutivnu sednicu Skupštine grada.

- Konstitutivna sednica 11. juna pokazaće Beograđanima ko je izneverio poverenje građana i ko je odlučio da počne saradnju sa SNS - rekla je Popović i dodala da će Stranka slobode i pravde raditi sa svim strankama koje zastupaju iste stavove kao i S SP.

Na saradnju je spremna i koalicija “Moramo” čiji će kandidat za gradonačelnika Dobrica Veselinović, biti šef njihove odborničke grupe, koju će činiti 13 odbornika.

Veselinović kaže da je ''velika nejasnoća'' ko će podržavati SNS i činiti većinu u Skupštini grada i smatra da odluka o formiranju gradske vlasti zavisi, pre svega, od odluke o formiranju vlasti na republičkom nivou.

Komemoracija povodom smrti Veselina Vese Simonovica

Foto: ATA Images

Na pitanje da li će sa ostalim listama sarađivati u gradskom parlamentu i oko kojih pitanja, Veselinović kaže da će ta koalicija voditi ''''ritam rada'''' u Skupštini i da očekuje podršku svih opozicionih lista.

- Pitanje je ko sa nama želi da sarađuje i ko želi da prati ono što ćemo predlagati, a to su odluke koje treba da učine Beograd transparetnijim, održivijim, zelenijim, pravednijim i solidarnijim gradom - kaže Veselinović.

Sa druge strane, predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović kaže da će se na sednici 11. juna tek videti da li postoji većina da se izaberu predsednik Skupštine, a kasnije i gradonačelnik.

Na pitanje da li postoji većina u Skupštini grada, on odgovara potvrdno, navodeći da su to 56 odbornika SNS i SPS, a da je sasvim moguće da imaju i 60, kako tvrde.

Dodaje da će njegova stranka opoziciono delovati i da se spremaju za to, a lista “Nada za Beograd” imaće sedam odborničkih mandata.

- Mi smo rekli u predizbornoj kampanji da smo bili radi da menjamo beogradsku vlast, ali ne postoji većina za tako nešto. Većina koje je postojala do sada, biće i sada i mirna Bačka - kaže predsednik Novog DS S-a, preneo je Tanjug.

Kaže i da se protivi održavanju ponovljenih beogradskih izbora ako postoji skupštinska većina, kao i da smatra da ponovljeni izbori neće doneti nov rezultat, već samo pojačane tenzije u društvu.

Izbori 2022 štab noć Milos Jovanovic

Foto: Tanjug/RADE PRELIC

Smatra da ponovljeni izbori u gradu nisu potrebni ako postoji skupštinska većina, i da ne bi doneli nov rezultat, već samo pojačane tenzije u društvu, ali da se svakako ponovljenih izbora ne plaši, uveren da u još bolji rezultat koalicije oko DS S.

Šefica beogradskog odbora Dveri Radmila Vasić kaže da SNS i SPS imaju ''prostu'' većinu za formiranje gradske vlasti, te da ne očekuje da će neko drugi formirati većinu.

Smatra da je podizanje tenzija i “farsa” oko izbora u Beogradu bila nepotrebna i postavlja pitanje po čemu su beogradski izbori nelegitimni, a parlamentarni i predsednički su legitimni.

- Građani možda neće izaći na sledeće izbore zbog ponašanja pojedinih predstavnika političkih partija. To je prevara glasača, posebno SNS-a i S SP-a koji su u kampanji pričali jedno, a samo nekoliko dana posle izbora su uradili sasvim drugo - navodi Vasić.

Izbori 2022 štab noć Boško Obradović

Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC

Odbornička grupa Dveri imaće četiri odbornika u novom sazivu gradskog parlamenta.

Isto toliko odbornika imaće i Zavetnici, jedina stranka koja je samostalno “ušla” i u republički i u gradski parlament, a predsednica stranke Milica Ðurđević Stamenkovski kaže da oni ostaju dosledni svojoj politici.

- Ako neko smatra da je potrebno ponovo okušati volju Beograđana, spremni smo za izbore i uvereni da bismo ostvarili još bolji rezultat, jer smo pokazali doslednost prema svojoj politici i da držimo reč da nećemo ni sa Ðilasom ni sa Šapićem - rekla je Ðurđević.

Na konstitutivnoj sednici beogradskog parlamenta 11. juna biće potvrđeni odbornički mandati novim odbornicima, i izabrani predsednik Skupštine grada, zamenika predsednika, sekretara i zamenika sekretara.

Do izbora predsednika Skupštine grada, koju čini 110 odbornčkih mesta, sednicom predsedava najstariji odbornik novog saziva Skupštine.

Nakon konstituisanja skupštine, počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika Beograda, koji mora biti iz redova odbornika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok