≫ 

Sudbina diplomatske stolice kralja Aleksandra: Preko Kaira stigla u Beograd

Bivši urednik Forin afersa je stolicu poklonio kralju Aleksandru

  • 0
Stolica MSP Ministarstvo Spoljnih Poslova Foto: Telegraf

Ministarstvo spoljnih poslova će ove godine pripremiti izložbu o američkom diplomati, bivšem uredniku najpoznatijeg spoljno-političkog časopisa Forin afersa i velikom prijatelju Srbije i Jugoslavije, Hamiltonu Fiš Armstrongu.

Zahvaljujući oštrom oku bivšeg ambasadora Srbije u Egiptu Draganu Biseniću, jedan od eksponata izložbe biće i stolica koju je Hamilton Fiš Armstrong poklonio jugoslovenskom kralju Aleksandru.

Stolica se sada nalazi u Ministarstvu spoljnih poslova, a zvanično je danas pred kamerama preuzeo državni sekretar MSP Nemanja Starović, međutim, ona nije oduvek bila u Beogradu.

Otkrio ju je u Kairu bivši ambasador koji za Telegraf.rs ističe da je stolica svedok diplomatske istorije Srbije, a posebno odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- Na ovoj stolici je sedeo Hamilton Fiš Armstrong kao glavni urednik Forin afersa i koja na svojoj pozadini i na kožnim delovima ima logo Saveta za spoljne odnose. Po tim detaljima ja sam uspeo da je prepoznam kada sam bio u ambasadi u Kairu. Ona je bila u to vreme među predmetima koji nisu bili u upotrebi u ambasadi. Imao sam sreću da sam znao jer sam se bavio biografijom Hamiltona Fiš Armstronga skoro 10 ili 12 godina - objasnio je Bisenić.

Bivši ambasador u Egiptu, Dragan Bisenić Foto: Telegraf.rs

On je naveo da je znao za priču da je Hamilton Fiš Armstrong poklonio stolicu kralju Aleksandru, a da je kasnije tu stolicu sa sobom poneo kralj Petar Karađorđević u Kairo na jesen 1943. godine kada je očekivao da će saveznička invazija uslediti na Balkanu sledeće godine.

- Međutim, to se nije dogodilo, on se vratio u London, stolica je ostala u ambasadi u Kairu i stajala je dugo među diplomatama. I diplomate su znale da postoji jedna takva stolica, ali vremenom se izgubila i nije se znala koja je to stolica - rekao je Bisenić.

Pošto mnogi nisu mogli da je prepoznaju, mislili su da je reč o drugoj fotelji koja izgleda kao tron, jer je vezana za kraljevsku porodicu, da bi je kasnije Bisenić uočio, sačuvao, a potom i doneo u Ministarstvo spoljnih poslova.

Hamilton Fiš Armstrong je bio urednik Forin afersa 50 godina od 1922. do 1972. godine i za to vreme on je bio veliki prijatelj i Srbije i Jugoslavije.

1912. godine je zajedno sa svojim najboljim prijateljem, koji će kasnije postati šef CIA Alenom Dalsom, prikupljao je humanitarnu pomoć za Vojsku Srbije u Balkanskim ratovima.

Kao glavni urednik Hamilton Fiš Armstrong otkrio je i pomogao najveće spoljno-političke ljude SAD, između ostalog, Džordža Kenana koji je 1946. godine objavio poznati tekst o uzrocima sovjetskog ponašanja, kao i Henrija Kisindžera.

- Zajedno sa Ministarstvom ove godine treba da pripremimo izložbu o Hamiltonu Fiš Armstrongu o toj nepoznatoj ličnosti srpsko-američkih odnosa i naše istorije i koja može mnogo da objasni zašto je ona bila takva kakva je bila - rekao je Bisenić.

Video: Lola je najstariji dom na Balkanu, a danas izgleda ovako

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA