Danas konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda

Biće potvrđeni odbornički mandati

  • 0
Skupština Grada Beograd Stari dvor Foto: Nikola Tomić

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda biće održana danas i na njoj će biti potvrđeni odbornički mandati i izabrani predsednik gradskog parlamenta i njegov zamenik.

Takođe, na sednici će se odlučivati i o razrešenju sekretara gradske skupštine i njegovog zamenika, kao i o postavljaju novog sekretara gradskog parlamenta i njegovog zamenika, a odbornici će se potom izjasniti i o predlogu rešenja o izboru članova administrativno - mandatne komisije.

Konstitutivnom sednicom, do izbora predsednika Skupštine grada, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Poslovnikom, predsedavaće najstariji odbornik.

Skupština grada Beograda ima 110 odborničkih mesta, a u novom sazivu gradskog parlamenta naći će se odbornici sedam lista koje su "preskočile" izborni prag od tri odsto na izborima 3. aprila.

Na tim izborima najviše glasova dobila je lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" koja će u novom sazivu skupštine imati 48 odbornika.

Lista "Ujedinjeni za pobedu Beograda - Vladeta Janković" obezbedlila je 26 odborničkih mesta koja će, prema ranijim izjavama čelnika stranaka koje čine tu listu, biti podeljena u više odborničkih grupa.

Tako će demokrate formirati svoju grupu koja će brojati devet odbornika, a svoju odborničku grupu imaće i Narodna stranka čijih će šest odbornika voditi advokat Miloš Pavlović.

Kada je u pitanju Stranka slobode i pravde, predstavnici te stranke kažu da se još uvek ne zna da li će imati samostalnu odborničku grupu u Skupštini Beograda, ali da će biti najsnažnija opozicija SNS.

Koalicija "Moramo" imaće svoju odborničku grupu čiji će šef biti kandidat za gradonačelnika Dobrica Veselinović, a koju će činiti 13 odbornika.

Lista "Ivica Dačić - premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda" imaće osam mandata, dok će lista koalicije "Nada za Beograd" imati sedam odbornika.

Odbornička grupa Dveri imaće četiri odbornika u novom sazivu gradskog parlamenta, a isto toliko odbornika imaće i Zavetnici.

Nakon konstituisanja Skupštine grada, počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika, koji mora biti iz redova odbornika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA