Non pejper iz Austrije naišao na pozitivne reakcije: "Integrisanje pre integrisanja u EU"

Bilo bi dobro da se čuju pozitivni signali i iz Nemačke i Francuske - kaže Dragan Đukanović

  • 3
Alexander Schallenberg, Aleksandar Šalenberg Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Non pejper o susedskoj politici i proširenju EU ministra spoljnih poslova Austrije Aleksandera Šalenberga i ministarke za evropska pitanja Karoline Edštadler naišao je na prve pozitivne reakcije iz više zemalja članica Unije, kao i u domaćoj javnosti.

U tom dokumentu Šalenberg i Edštadler predlažu postepenu integraciju kandidata za članstvo u EU.

Naime, oni smatraju da bi kandidati, pre punopravnog članstva trebalo da budu integrisani u institucije i fondove EU, kako bi građani još za vreme pristupnog procesa osetili benefite budućeg članstva.

Integrisanje pre integrisanja u EU - dobro

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je za Telegraf.rs da je sve što podržava ubrzani evropski put bitno kada stiže od bilo koje zemlje članice, pa naravno i od Austrije, koja, kako je rekao, ima svoje interese da se u ovom delu Evrope očuva stabilnost i da se on integriše u Uniju.

- Međutim, treba ipak imati neku vrstu male rezerve vezano za uticaj Austrije u kontekstu dešavanja u EU, i da se zapravo priča oko proširenja, pre svega, bazira na konsenzusu između vodećih država članica, a to su Nemačka i Francuska u ovom trenutku - rekao je Đukanović i dodao da je ono što piše u non pejperu, "integrisanje pre integrisanja" veoma dobro.

On je istakao da bi voleo da isti signali stignu i sa drugih evropskih adresa.

Pozitivni signali stiži i od grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa koji je rekao da bi 2033. godina trebalo da bude rok za pristupanje svih zemalja Zapadnog Balkana EU.

Đukanović navodi da je značajno da se čuje takva poruka, navodeći da i na zapadu postaju svesni da beskonačno odugovlačenje procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana može biti kontraproduktivno, odnosno da će smanjiti broj ljudi koji su za članstvo.

- Nažalost, ni uloga Grčke u EU nije toliko krucijalna, kao Nemačka i Franucka, ali je dosta bitna i uvek je ohrabrujuće kada takva vrsta poruke stigne - rekao je Đukanović.

Građanima ponuditi konkretne benefite EU

On smatra da građanima treba ponuditi neki konkretan benefit koji bi mogao da se očitava kao korist od budućeg članstva, i zato je bitno da se poveća i pristup IPA fondovima i drugim evropskim fondovima kako bi kroz poboljšanje standarda mogli da vide koliki je značaj integrisanja u EU i koliko bi samoizolacija u odnosu na Uniju predstavljala loš potez.

Šalenberg je danas u Beogradu ponovo govorio o non pejperu, rekavši da je od obećanja u Solunu prošlo 19 godina, što je predugo.

- Naš predlog je da se prema državama regiona korak po korak iz jedne oblasti u drugu, bilo da je energija, saobraćaj ili nešto drugo, odnosimo kao prema punopravnim članicama. Evropska perspektiva nije jednosmerna ulica. Nalazimo se pred korenitim potresom našeg sistema bezbednosti u Evropi. Niko ne može da se nada da će biti samo posmatrač sa strane - podvukao je on.

Dokument iz Austrije je za sada naišao na dobar odjek.

Slovenija, Mađarska, Italija podržavaju

Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon je, prilikom posete Šalenberga Ljubljani, najavila podršku austrijskog predloga, a pozitivno su se izjasnile i Mađarska i Italija.

Premijerka Estonije Kaja Kalas, međutim, je uzdržana.

Austrijski non pejper je krajem maja upućen svim članicama EU, visokom predstavniku za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepu Borelju, evropskom komsera za proširenje i susedsku politiku Oliveru Verheiju.

Konkretno Šalenberg i Edštadler predlažu osam koraka u približavanju EU.

Oni predlažu, između ostalog, integraciju u zajedničko tržište, učešće u energetskoj i klimatskoj politici, u programima obrazovanja, kao i zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, te i zuajedničkoj odbrambenoj politici EU, do učešća u mehanizmima o zaštiti od krize, te i agencijama EU.

Pored toga zalažu se za postepeni pristup programima finansiranja EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA