Jadranka Joksimović: Očekivanja postoje i idu u tom pravcu da pokažemo veću privrženost

Ministarka o izveštaju spoljnopolitičkog odbora

  • 0
Kultura kao sustinski deo odrzivog razvoja Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas, uoči glasanja poslanika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta o rezoluciji u kojoj se Srbija poziva da se uskladi sa sankcijama Rusiji i da se sporazum Beograda i Prištine okonča međusobnim priznanjem, da su to poznati stavovi.

- To su stavovi pojedinih zemalja koji nisu prvi put izneti, ali se radi o konceptu Evropske unije. U EU postoji statusna neutralnost zato što postoji pet država koje ne priznaju tzv. nezavisno Kosovo i zbog toga dokumenti i naš pregovarački okvir jeste statusno neutralan i ne postoji zahtev za međusobnim priznanjem. To bi bilo umetanje unapred očekivanja kako će se taj proces dijaloga okončati, a u dokumentima i pregovaračkom okviru jasno piše sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa do kojeg bi trebalo da dovede čitav niz prethodno ispunjenih manjih sporazuma o kojima je i kancelar Šolc u Beogradu pričao", rekla je Joksimović na javnom servisu.

Na pitanje koliki je manevarski prostor kada je reč o sankcijama, ministarka kaže da se tu ne radi o manevarskom prostoru, kao i da je Srbija u startu pokazala potpunu privrženost – delimo iste vrednosti poštovanja međunarodnog mira i poretka i nepovredivosti teritorijalnog integriteta.

- Mi smo pokazali glasajući za rezolucije u UN i mnogim drugim visokim i značajnim telima multilateralnog sveta i oko toga nema dileme. Restriktivni režim ili autonomne mere i restriktivni režim sankcija je za nas izazovan iz više razloga i mislim da smo o tome više puta govorili i da naši građani to potpuno razumeju - kaže ona.

- Da li će to uticati na odnos prema nama u EU i odnos prema percepciji naše posvećenosti evropskim vrednostima – hoće, zato što postoji sada jedno gotovo unisono razmišljanje u EU koje ide na potpunu izolaciju Ruske Federacije koja će dugo trajati - dodaje ministarka.

Ističe da očekivanja naravno postoje i da idu u tom pravcu da pokažemo veću privrženost i veće poštovanje odlukama koje je zajednički donela EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA