• 0

AJ' DOGOVORITE SE: Ilić tvrdi da Vlada neće dozvoliti kopanje nikla

Ministar građevinarstva i urbanizma kazao je da je Srbija već dovoljno uništena termoelektranama koje "zagađuju više nego nuklearne elektrane", i da kao narod moramo misliti na našu životnu okolinu i da kao narod treba da budemo zdravi

  • 0

Mogućnost eksploatacije nikla u Srbiji mogla bi da bude još jedna tema o kojoj ministri koji sede zajedno u Vladi Srbije imaju različite stavove. Iako je ministar rudarstva i prorodnih resursa Milan Bačević demantovao štetnost po zdravlje i upotrebu prljavih tehnologija, njegov kolega zadužen za građevinarstvo i urbanizam Velimir Ilić danas je bio izričit u najavi da vlada neće dozvoliti eksploataciju te rude u našoj zemlji.
Ilić je izjavio da je priroda u Srbiji već dovoljno upropaštena termoelektranama i da ne dolazi u obzir eksploatacija nikla na Mokroj Gori, zatim u srcu Šumadije - u okolini Aranđelovca i Topole i drugim delovima Srbije.

- Nećemo dozvoliti bilo šta bez velikih garancija i zajedničkog stava države i saglasnosti određenih lokalnih sredina, koje u ovom slučaju ne prihvataju bilo kakve investicije za iskorišćavanje nikla - istakao je Ilić.
On je naglasio da "moramo milisliti na našu životnu okolinu i kao narod treba da budemo zdravi", i dodao da za eksploataciju nikla sada nema ni para, kao i da vlada o tome nije ni razgovarala.
To, prema njegovim rečima, ne bi bilo u skladu sa zakonima koje smo doneli i kriterijumima koje treba da ispoštujemo.
Ilić je kazao da "termolektrane kod nas više zagađuju životnu sredinu nego nuklearne elektrane, jer nemaju filtere i sve ono što je neophodno, zbog čega na primer u Obrenovcu dosta ljudi boluje od karcinoma".
Podsetimo, zbog najave eksploatacije nikla u Srbiji podigla se velika prašina, te je naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica uputio otvoreno pismo ministru Bačeviću u kome upozorava da bi takav potez zapravo bio ekološko samoubistvo Srbije.
(A.P. / Tanjug)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima