AJ' DOGOVORITE SE: Ilić tvrdi da Vlada neće dozvoliti kopanje nikla

Ministar građevinarstva i urbanizma kazao je da je Srbija već dovoljno uništena termoelektranama koje "zagađuju više nego nuklearne elektrane", i da kao narod moramo misliti na našu životnu okolinu i da kao narod treba da budemo zdravi

  • 0

Mogućnost eksploatacije nikla u Srbiji mogla bi da bude još jedna tema o kojoj ministri koji sede zajedno u Vladi Srbije imaju različite stavove. Iako je ministar rudarstva i prorodnih resursa Milan Bačević demantovao štetnost po zdravlje i upotrebu prljavih tehnologija, njegov kolega zadužen za građevinarstvo i urbanizam Velimir Ilić danas je bio izričit u najavi da vlada neće dozvoliti eksploataciju te rude u našoj zemlji.

Ilić je izjavio da je priroda u Srbiji već dovoljno upropaštena termoelektranama i da ne dolazi u obzir eksploatacija nikla na Mokroj Gori, zatim u srcu Šumadije - u okolini Aranđelovca i Topole i drugim delovima Srbije.

- Nećemo dozvoliti bilo šta bez velikih garancija i zajedničkog stava države i saglasnosti određenih lokalnih sredina, koje u ovom slučaju ne prihvataju bilo kakve investicije za iskorišćavanje nikla - istakao je Ilić.

On je naglasio da "moramo milisliti na našu životnu okolinu i kao narod treba da budemo zdravi", i dodao da za eksploataciju nikla sada nema ni para, kao i da vlada o tome nije ni razgovarala.

To, prema njegovim rečima, ne bi bilo u skladu sa zakonima koje smo doneli i kriterijumima koje treba da ispoštujemo.

Ilić je kazao da "termolektrane kod nas više zagađuju životnu sredinu nego nuklearne elektrane, jer nemaju filtere i sve ono što je neophodno, zbog čega na primer u Obrenovcu dosta ljudi boluje od karcinoma".

Podsetimo, zbog najave eksploatacije nikla u Srbiji podigla se velika prašina, te je naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica uputio otvoreno pismo ministru Bačeviću u kome upozorava da bi takav potez zapravo bio ekološko samoubistvo Srbije.

(A.P. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA