Pojavio se novi datum kada bi Zapadni Balkan trebalo da se priključi EU: Nova licitacija ili realnost?

Teško zamislivo da zemlje istočnog partnerstva uđu u EU pre nego što mi uđemo - ocenjuje Miloš Petrović

  • 5
Zastave, NATO, Brisel Foto: Tanjug/AP

Grčki premijer Kirjakos Micotakis rekao je da je 2033. godina realan, ali optimističan datum da zemlje Zapadnog Balkana uđu u Evropsku uniju.

Je li to ohrabrenje ili razočaranje za Srbiju koja datume čeka i odlaže od 2007. godine? Na to pitanje na RTS-u odgovarali su analitičar Dejan Vuk Stanković, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Miloš Petrović i profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić.

Samardžić smatra da je Micotakis dao tipičnu političku izjavu, jer oni, kaže, imaju običaj da olako daju prognoze.

Navodi da je verovatno hteo da oraspoloži prisutne, pokaže optimizam i pruži verbalnu podršku Zapadnom Balkanu.

MICOTAKIS VUCIC SASTANAK Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ističe da su nekadašnji kopenhaški uslovi bili jasni i mogli su se meriti pravno, politički i ekonomski.

- Ovo sada je čista politika, i to dnevna. Uslovi se menjaju iz dana u dan. Imate sijaset uslova, a ako pogledate novu fazu sa tzv. klasterima, što su grupe oblasti, imate mogućnost da svaka od članica zakoči proces jedne države. To je totalna neizvesnost i njoj treba tražiti alternativu, drugi način saradnje sa EU - navodi profesor Samardžić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković podseća da postoji i sijaset političkih uslova koji se podrazumevaju kako bi se došlo do strukturnih i funkcionalnih reformi.

- Danas smo dobili uslove kroz izveštaj spoljnopolitičkog odbora EP, podsetio je Dejan Vuk Stanković.

Naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Miloš Petrović smatra da je dosad bilo prilično štetno licitiranje datumima.

Smatra da bi Srbija za deset godina tehnički mogla da bude spremna za pristupanje EU, ali da to nije samo tehnički, već politički proces.

- Usudio bih se da kažem da je postao i naglašeno geopolitički proces. Dokaz za geostratešku komponentu proširenja vidim u aplikacijama Ukrajine, Moldavije, Gruzije, koje su deo istočnog partnerstva, a ne proširenja - navodi Petrović dodajući da je politika proširenja instrument EU kojim ona pokazuje svoju moć.

Dodaje da je, međutim, teško zamislivo da zemlje istočnog partnerstva uđu u EU pre nego što mi uđemo.

Brisel, Evropski parlament, Evropska Unija Foto: Shutterstock

Samardžić navodi da je dvehiljaditih delovalo moguće da će Srbija ući u EU, ali da su je sve kasnije godine od toga udaljavale. "EU se zatvorila što se tiče pravog proširenja", smatra Samardžić.

I Dejan Vuk Stanković smatra da je teško biti optimista, da su pre pet godina stvari izgledale kao da su postojale naznake da je moguće da dođe do ubrzanja, ali da se čini da je sada drugačije.

- Mi neka iskustva i standarde koje su usvojile razvijene države treba da implementiramo – efikasnija administracija, delotvornija vladavina prava, bolji obrazovni sistem, sistem zaštite. Možemo da učimo od članica i primenimo - kaže Dejan Vuk Stanković, preneo je RTS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    15. jun 2022 | 10:50

    Sta oni misle da cemo mi dotle pokloniti uck siptarima Kosovo??? i uvesti Rusiji sankcije??, haha ovo je kao crni vic ne trebate vi nama ni vi ni eu vasa i sto dalje od nas.

  • Nelka

    15. jun 2022 | 10:40

    Neka hvala, dovidjenja!

  • JACA 🍀

    15. jun 2022 | 10:20

    Odlično! Nadam se da će nas 2033. god. obradovati i pomeriti datum, predlažem 2055!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA