≫ 

Opozicija nije protiv održavanja novih izbora u Beogradu

Đilas očekuje nove izbore na proleće, dok drugi lideri nisu uvereni da će prevremenih izbora biti

  • 1
Skupština Grada Beograd Stari dvor Foto: Nikola Tomić, Promo

Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije uz podršku samostalnog odbornika Vuka Stanića na prošloj sednici Skupštine grada Beograda izabrala je predsednika gradskog parlamenta, a već u ponedeljak će zaokružiti konstituisanje gradske vlasti izborom gradonačelnika.

Matematički posmatrano, naprednjaci i socijalisti imaju većinu, 56 od 110 odbornika, odnosno 57 ukoliko Stanić bude i dalje glasao za predloge vlasti. Međutim, pitanje održavanja novih izbora u prestonici nije isključeno, čak se pominje i termin da će se to dogoditi na proleće.

Na današnjoj sednici Predsedništva SNS biće doneta odluka da li će Aleksandar Šapić biti njihov kandidat za gradonačelnika, kako je to predložio ranije gradski odbor, ali nije poznato da li će na tom sastanku biti reči i o eventualno novim izborima.

Đorđe Milićević, narodni poslanik SPS Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Socijalisti kažu da o tome odluku donose oni koji su dobili najviše glasova.

Visoki funkcioner SPS Đorđe Milićević rekao je za Telegraf.rs da socijalisti dele vrednosti i odgovornosti kada je rec o gradskoj vlasti u Beogradu i jasno pokazuje spremnost da pruži svoj doprinos u realizaciji zajednickih ciljeva koji vode ka daljem razvoju grada.

- Smatram da je dogovor koji je postignut izmedju naših stranaka u najboljem interesu građana Beograda, ali kada je reč o eventualnom održavanju prevremenih izbora u Beogradu takvu odluku uz potpuno pravo, legitimitet doneće predsednik SNS Aleksandar Vučić i SNS, kao opcija koja je imala najveće poverenje građana Beograda na prethodnim izborima. Mi ćemo takvu odluku sigurno podržati - rekao je Milićević.

Moguće održavanja prevremenih izbora na proleće pomenuo je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas koji je ponovio da očekuje da u Beogradu budu raspisani novi izbori.

Smatra da će oni pre biti u martu sledeće godine, nego u decembru ove godine, kako se ranije govorilo.

IZBORI ZELINI PREGOVORI Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić rekla je za Telegraf.rs da u toj stranci lokalne organizacije imaju svoju autonomiju, navodeći da samostalno donose neke odluke i o tome obaveste Predsedništvo.

- U Demokratskoj stranci odluku o tome da li će i sa kim u koaliciji izlaziti na lokalne izbore ili samostalno donose naši lokalni odbori - rekla je Rakić.

Šef odborničke grupe DS  u gradskoj skupštini Filip Tatalović poručuje da je DS za izbore spremna.

- Ukoliko SNS želi da ih raspiše mi ćemo podržati - rekao je Tatalović i izrazio sumnju da naprednjaci žele da raspišu nove izbore uz argument da bi to do sada već uradili da su hteli.

Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd rekao je za Telegraf.rs da vlast ima "tanku većinu" od 57 odbornika.

Dobrica Veselinović Foto: ATA Images

- Baš juče je stigao poziv za sledeću sednicu na kojoj je glavna tačka dnevnog reda izbor gradonačelnika Beograda, za šta je SNS kandidovao Aleksandra Šapića, i što se nas tiče, ukoliko nema većine za izbor gradonačelnika i gradskog veća, izbori su neminovni, ali to je teško zamisliti. Sa druge strane važno je reći da mi politiku ne gledamo kroz izborne cikluse, iako sam uveren da ćemo na svakim sledećim izborima imati sve bolji rezultat - rekao je Veselinović.

Protiv novih izbora nije Srpski pokret Dveri i uvereni su u još bolji rezultat, rekla je za Telegraf.rs predsednica gradskog odbora pokreta, Radmila Vasić.

Ona tvrdi da je opozicija imala 70.000 više glasova nego dosadašnja vlast i da je to signal da Beograđani žele političke promene, te dodaje da je tragično da se to zaboravilo i da danas vlada apatija i razočaranje.

Dveri i Zavetnici konferencija za novinare Foto: ATA Images

Vasić veruje i je razlog tome susret Vučića i Đilasa, koji je, kako kaže,"ubio u pojam sve opozicionare" i ističe da je za Dveri najvažnije da u narednom periodu ukazuju na probleme sa kojima se građani suočavaju.

- Mi nemamo ništa protiv novih izbora i sugurni smo u još bolji rezultat Dveri i Patriotskog bloka. Očekujemo da dođe do daljeg širenja i ukrupnjavanja patriotskih snaga. Mi nastavljamo da radimo sa građanima na stvaranju uzajamnog poverenja kako bi na tim novim izborima u još većem broju dali podršku Dverima i Patriotskom bloku - rekla je Vasić.

Potpredsednik Miroslav Aleksić kratko je prokomentarisao da je opozicija uvek za izbore.

Predsednik POKS-a Žika Gojković rekao je za Telegraf.rs "da su oni otvoreni za sve opcije, bez obzira kada će se izbori održati".

- Spremni da podržimo svaku dobru inicijativu, bez obzira od koga dolazi. Ali isto tako, bićemo žestoka opozicija lošim stvarima, pogotovo kada je u pitanju odlivanje finansije u sumnjive tokove, što je na žalost, bila odlika gotovo svih vlasti do sada u našem glavnom gradu - rekao je Gojković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA