≫ 

Nastavlja se hibridni rat: Policija uključena u malu maturu, stručnjaci kažu - ne možemo se sami braniti

Srbija bez odlaganja treba da pristupi Evropskom centru za Hibridne pretnje - smatra Darko Obradović

  • 1
Darko Obradovic, bombe u skolama Foto-kolaž: Nikola Anđić, Printskrin: Youtube/BN TELEVIZIJA

Specijalni ili hibridni rat, koji po definiciji predstavlja oblik obaveštajnog dejstva u cilju postizanja željenog ponašanja državnih organa i institucija, posle kratkog predaha juče je nastavljen novim dojavama o bombama u školama.

Prema pisanju Blica, pripreme za trodnevno testiranje budućih srednjoškolaca uključeni su raznorazni pripadnici organa reda, s obirom na svakodnevne dojave o postavljenim bombama.

Tako će, kako je do sada dogovoreno, prema saznanjima "Blica" sve škole u kojima će se održavati mala matura prethodno biti pregledane od strane MUP-a, odnosno specijalnih kontradiverzionih jedinica sa obučenim psima, nakon čega će se one hermetički zaključavati i niko neće moći da im pristupi.

Takođe, biće angažovani policajci koji će redovno nadgledati i obilaziti objekat, kako pre, tako i za vreme polaganja ispita.

Stručnjak za bezbednost Darko Obradović ocenio je za Telegraf.rs da je kontinuirani napad na spokojstvo građana Srbije pripremljen i koordinisan.

- Načelno postoji nekoliko faza kroz koje možemo podvesti ovu neprijateljsku delatnost. Pripremna faza načelno obuhvata obaveštajnu procenu gde se onaj ko izvodi napad bavi analizom i prikupljanjem podataka. Upravo u ovoj fazi je neko doneo odluku da napada škole, tržne centre i druge "mekane mete" - rekao je Obradović.

Kako dodaje, politički i društveni efekti su sastavni deo faze pripreme.

- Na ovu fazu je veoma teško uticati jer pretpostavljamo da iza nje stoji snažna obaveštajna služba. Faza "izvršenja" obuhvata primenu napada-lažne dojave o bombama. Očekivano je da ovu fazu izvršavaju udarne grupe i pojedinici koji se služe servisima za anonimnost ili drugom eksploatacijom softverskih rešenja. Prevencija i odvraćanje je ključno da ovi napadi prestanu - rekao je Obradović.

On ukazuje da će se videti da li će napadi prestati nakon "bitnih spoljnopolitičkih odluka koje Srbija bude donela".

Prema njegovim rečima, za sada zahtevi koji se upućuju "deluju očigledno", ali ne isključuje da se radi o operaciji pod "lažnom zastavom".

Objašnjava da je moguće da onaj ko izvodi napade nastoji da antagonizuje građane Srbije prema Ukrajini, odnosno mogućim odlukama koje bi Srbija mogla da donese.

- Za sada smo čuli da su svi izvršioci sa teritorije Srbije pohapšeni, čak i u Gambiji. Međutim jedino smisleno rešenje je da Srbija bude deo kolektivnog sistema bezbednosti i odbrane kao sto je Centar za hibridni rat u Helsinkiju - rekao je Obradović.

Kako je objasnio, retka je država na svetu koja se može sama nositi sa hibridnim napadima u 21.veku.

Na pitanje šta država još u ovom trenutku može da uradi, Obradović kaže da nadležne službe izrade bezbednosnu procenu na osnovu koje će se promeniti kontramere.

- Primera radi ukoliko se uvede rigorozna kontrola pristupa u školske objekte, kontradiverzione preglede na ulasku kao i obezbedjenje od neovlašćenog pristupa objektu to bi moglo da dovede do nastupanja takozvane "tihe uzbune", ali bez remećenja procesa funckionisanja. Naravno ovakav scenario zavisi samo u odnosu na celokupnu procenu i odluku nadležnih koji imaju potpune informacije i procene na osnovu kojih odlučuju - rekao je on.

Ponavlja da je najbitnije što drzava sada može da uradi, a ne tiće se istraga koje vodi, je da bez odlaganja pristupi Evropskom centru za Hibridne pretnje, potraži pomoć razvijenih država koje bi dale i stručnu, tehnicku i obaveštajnu logistiku.

- Zato je vazno da budemo deo kolektivne bezbednosti - zaključio je Obradović.

Video: Ranđelović: Spremni smo za polaganje male mature

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Resava 88

    17. jun 2022 | 10:52

    Država i njene institucije su na ispitu u kakvom su stanju,od toga zavisi i negativni efekat ovih napada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA