≫ 

Fajon: Evropska unija ne sme da zaboravi proširenje na Zapadni Balkan

Moramo učiniti sve da politika proširenja bude verodostojna - rekla je Fajon

  • 2
Tanja Fajon Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prilikom dodele statusa kandidata Ukrajini, Evropska unija ne sme zaboraviti proširenje na zapadni Balkan, a posebno BiH, izjavila je danas slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon i najavila da će Slovenija predstaviti plan za davanje statusa kandidata BiH.

- Moramo učiniti sve da politika proširenja bude verodostojna, što znači da ne smemo zaboraviti proširenje na zapadni Balkan - rekla je Fajon u izjavi za slovenačke medije po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Luksembourgu.

- S obzirom na to da bi i sam proces proširenja mogao biti upitan, podržavamo sve napore EU za početak pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju, ukidanje viza za Kosovo i dodelu statusa kandidata BiH - rekla je ona, prenosi Hina.

Fajon je najavila da će Slovenija na današnjem sastanku izneti inicijativu kako pomoći zemlji poput BiH davanjem statusa kandidata.

Davanjem takvog statusa, u Bosni i Hercegovini bi se ohrabrile proevropske snage, naveo je prosle nedelje u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu slovenački predsednik Borut Pahor.

Prema slovenačkom predlogu, kako navode slovenački mediji, BiH bi dobila status kandidata za članstvo na samitu EU u četvrtak i petak u Briselu.

Video: Vučić: Kina daleko više proizvoda unosi u Srbiju nego Rusija, ali niko to ne primećuje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA 🍀

    20. jun 2022 | 14:16

    Samo vi nas zaboravite! To bi nam najviše odgovaralo!

  • Providna podvala

    20. jun 2022 | 13:24

    ..."Evropska unija ne sme zaboraviti proširenje na zapadni Balkan, a pogotovo BiH"...?! Znači sada će početi sa destabilizacijom BiH. Pošto je BiH podeljena na federaciju i RS to bi automatski značilo ukidanje Dejtonskog sporazuma i RS. Bez novog prolivanja krvi to ne može da prođe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA