"Ne samo da sam prosrpski nastrojen, ja sam Vučićev brat" - Rama ne želi da se meša u dijalog

Rama izjavio da ne želi da se meša u dijalog Beograda i Prištine

  • 4
Ohrid, Otvoreni Balkan Foto: Tanjug/Vlada Republike Severne Makedonije/Viktor Irvin Ivanov

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Prištini da ne želi da se meša u dijalog Beograda i Prištine, da je to, kako je naveo, unutrašnje pitanje i da je važno da drugačiji pristup Albanije prema Srbiji ne šteti krajnjem cilju.

On je dodao da su to dva razlicita puta ka istom cilju, a to je konacno rešenje i priznanje Kosova od strane Srbije i pravičan mir koji pripada pripada celom regionu, prenosi Albanian post.

Regionu, kako kaže, nije potrebna "radikalizovana Srbija" i da zato treba učiniti sve da se ovaj deo Evrope što pre integriše.

- Moramo da damo sve od sebe da povećamo sve one mogućnosti koje integrišu ovaj deo Evrope, koji nije bez razloga istorijski najzaostaliji deo - rekao je Rama posle zajedničke sednice Vlade Albanije i privremenih prištinskih insititucija.

Rama je na konferenciji za novinare sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, komentarisao fejsbuk objavu zamenika kosovskog premijera Besnika Bislimija da je "prosrpski" orijentisan.

- Moj stav je da nam radikalizovana Srbija nije potrebna, posebno u današnjem kontekstu - rekao je šef albanske vlade.

Portal Albanian post prenosi da se Rama pritom našalio rekavši da ne samo da je prosrpski nastrojen već je, kazao je, i "Vučićev brat".

- Da kažem o mom prosrpstvu. Ja sam više od toga. Ja sam Vučićev brat - rekao je Rama.

On je odnos sa Kurtijem nazvao prijateljskim.

„Ako pogledate količinu humora i autoironije koja nas spaja, verovatno ćete se iznenaditi i onda ćete reći ne, ovo nije Vučićev brat već Aljbinov. Zato dozvolite da budem brat obojici, jer ćete mi možda trebati u budućnosti", rekao je Rama.

Albanski premijer je najavio da će vlada u Tirani parlamentu, najverovatnije do septembra dostaviti rezoluciju o Specijalnom sudu u Hagu s ciljem da, kako je rekao, opovrgne navode izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o "žutoj kući" i trgovini organa, prenosi Koha.

Rama je rekao da zabrinjava, kako je naveo, neosnovanost Martijevih navoda, koje je povezao sa ruskim uticajem na ovaj slučaj.

Tvrdi da u optužnici protiv bivših pripadnika OVK nema pomena o trgovini organa i "žutoj kući" i smatra da Tirana i Priština imaju pravo da veruju da to nije, kako je rekao, nimalo dobronameran odnos prema Kosovu i Albancima.

Rama tvrdi da u optužnici protiv bivših čelnika tzv. OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, nema nijedne činjenice u vezi sa izveštajem Martija, "žutom kućom" i trgovinom organa.

Podsetio je na veoma dobre odnose sa Tačijem i ispričao da, kada je prilikom odlaska da ga poseti u Specijalnom sudu u Hagu, morao da ispuni formular na kojem je bilo i pitanje: "Zašto želi da se sastane sa njim"?. On je kao odgovor, kaže, napisao: "Nedostaje mi''“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA