Jadranka Joksimović: Nova vlada će pojačati evropski put Srbije

Srbija spremna za otvaranje klastera 3, ali on neće biti otvoren tokom francuskog predsedavanja Savetom EU

  • 8
Kultura kao sustinski deo odrzivog razvoja

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da se Srbija pokazala kao odgovorna i ozbiljna zemlja u pristupnom procesu EU i izrazila uverenje da će nova vlada pojačati evropski put Srbije kroz sprovođenje reformi i snažnije političko vođenje tog procesa.

Joksimović je kazala da je Srbija spremna za otvaranje klastera 3, ali da on neće biti otvoren tokom francuskog predsedavanja Savetom EU, koje se završava 30.juna, zbog neusklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU kada je reč o sankcijama Rusiji.

- Očekivanja o usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU u smislu restriktivnog režima i sankcija Rusiji postoje od početka, mi smo toga svesni, ali za nas iz brojnih razloga to nije bilo jednostavno - rekla je Joksimović na otvaranju izložbe ''Primenjena nostalgija Beograd-Pariz'' u Domu omladine.

Joksimović je kazala da se situacija zakomplikovala zbog rata koji se vodi na evropskom kontinentu, navodeći da je to veliki i zabrinjavajući sukob u kojem učestvuje jedna nuklearna sila i da sve što se dešava, kako kaže, ima dodatnu dimenziju pretnje globalnoj bezbednosti i stabilnosti.

- Situacija za Srbiju nije nimalo laka, jer se radi o dvema državama koje su obe prijateljske Srbiji - rekla je Joksimović.

Naglasila je da je Srbija stala na stranu međunarodnog prava i suvereniteta i integriteta zemalja jednako kako, podvukla je, brani svoj suverenitet i integritet.

- Nema nikakve dileme na kojoj je strani Srbija, mi smo na strani međunarodnog prava a strani međunarodnog prava i poštovanja principa nepovrednosti granica i evropskog mira - naglasila je Joksimović.

Dodala je da je Srbija pokazala da je odgovorna zemlja i da je ozbiljno u pristupnom procesu i da radi ono što je najbolje za njene građane.

- Pred svima u Evropi stoje teška vremena u pogledu energenatsko i prehrambenog snabdevanja. Moramo čvrsto da budemo na evropskom putu da bismo zajedno prebrodili izazove pred nama - kazala je Joksimović.

Govoreći o francuskom predsedavanju Savetom EU, Joksimović je kazala da je ono došlo u veoma teškom i izazovnom trenutku za ceo evropski kontinent, ali da je pokazalo punu posvećenost Francuske evropskoj ideji.

Istakla je da je naša zemlja pokazala da ima poverenja u francuske ideje naglasivši da je Srbija jedina zemlja koja je na angažovan način prihvatila novu metodoligiju pristupanja EU iako je, kako kaže, bila u procesu da je više od pola poglavlja otvorila po staroj metodologiji.

- Nismo bežali od novih obaveza, prilagodili smo se novim zahtevima i otvorili klaster 4 i klaster 1. Pokazali smo da smo imali poverenja u francusku ideju i u ideju povećane kredibilnosti procesa predvidljivosti i onoga što je možda na prvi pogled izgledalo još zahtevnije, što u nekim segmentima i jeste. Ali, ključno je poverenje u dobre namere - navela je Joksimović.

Zahvalila je ambasadoru Francuske u Srbiji Pjeru Košaru na, izuzetnu saradnji tokom francuskog predsedavanja ističući zajednički doprinos kroz značjana doprinos koji se, kako kaže, već vidi u dokumentima EU.

Podsetila je da je Ministarstvo organizovalo Konferenciju o budućnosti Evrope sa civilnim društvom i akademskom zajednicom i da su donete 52 preporuke o tome kako građani Srbije vide budućnost EU.

- Te preporike su već pomenute u nekim od dokuemnata koji se tiču sažetaka konferencije o budućosti Evrope. Mnogo smo radili zajedno, radićemo još više, jer samo zajedno možemo da budemo revitalizovani, snažniji i konkurentniji u globalnoj sferi - kazala je Joksimović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA