≫ 

Danas u Briselu šefovi država i vlada Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana

Za sada nije predviđeno da bude usvojena odluka koja se tiče Zapadnog Balkana

  • 2
Brisel, Evropski parlament, Evropska Unija Foto: Shutterstock

Lideri EU 27 sastaju se danas na dvodnevnom samitu u Briselu kome će prethoditi sastanak šefova država i vlada EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Sastanak lidera EU i šest partnera sa Zapadnog Balkana počinje u 9.30 u zgradi Evropskog saveta, a Srbiju će predstavljati predsednik Republike, Aleksandar Vučić.

Iz EU su najavili da očekuju razmenu mišljenja sa zapadnobalkanskim partnerima o mogućnostima za jačanje procesa pristupanja odnosno ubrzanje integracija regiona u Uniju.

U Nacrtu zaključaka, koje bi lideri EU trebalo da usvoje sutra o Zapadnom Balkanu, ponavlja se podrška ”perspektivi EU članstva za zemlje regiona”, poziva na nastavak reformi kao i na rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, uključujući i normnalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Za sada, niti jedna konkretna odluka o novim koracima zemalja Zapadnog Balkana u procesu evrointegracije nije predviđena da bude usvojena na sutrašnjem samitu.

Nakon sastanka EU Zapadni Balkan, oko podneva, planirano je obraćanje predsednika Evropskog saveta, Šarla Mišela i predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen, a zatim i zajednička konferencija za medije predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i premijera Albanije i Severne Makedonije, Edija Rame i Dimitra Kovačevskog.

U popodnevnim satima, od 15 časova lideri EU 27 će početi svoj redovni junski samit čiji će prvi dan biti posvećen situaciji u Ukrajini, kandidaturama Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u Uniji, i raspravi o predlogu francuskog predsednika Emanuela Makrona o formiranju Evropske političcke zajednice koja bi, kako je zamišljeno, okupila zemlje evropskog kontineta oko koordinacije po pitanjima od zajedničkog interesa kao što su spoljna politika, energetika, migracije i drugo.

Očekuje se da tokom večere EU lideri u Briselu podrže predlog Evropske komisije da se Ukrajini i Moldaviji da status zemalja kandidata i da Gruzija dobije ”zeleno svetlo” za kandidaturu po ispunjavanju dodatnih uslova.

Drugi dan samita EU tradicionalno je posvećen evrozoni, jačanju baknarske unije i zajedničkog tražista kapitala, a liderima će se na prepornevnom sastanku u Briselu priključiti i predsednici Evropske centralne banke i Evrogrupe.

Samit lidera EU 27 završiće se u petak u ranim popodnevnim satima zajedničkom konferencijom za medije predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije i Francuske, kao zemlje koja završava šetomesečno rotirajuće predsedavanje Unijom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    23. jun 2022 | 08:21

    SAMO ZEMLJE KOJE IMAJU VELIKI PROCENAT NEONACISTA I LGBT POPULACIJE MOGU BRZO U EU RAJ !!!! ZNACI MI NEMAMO SANSE !!!

  • Sale70🐊

    23. jun 2022 | 07:54

    Sto dalje od nas mi cemo sa civilizacijom sa Rusijom I Kinom a ne sa svetskim ubicama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA