Jadranka Joksimović: U narednih pet do sedam godina možemo da računamo na članstvo

Subvencija EU za 30 opština i gradova u iznosu od dva miliona evra

  • 4
Jadranka Joksimović Foto: Telegraf.rs

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je izvesno da će Srbija postati članica Evropske unije, navodeći da je njeno mišljenje da će se to dogoditi za pet do sedam godina.

- Izvesno je da će Srbija postati članica EU, pitanje je samo kada će se to desiti, za pet, sedam, deset godina, mislim da će ipak biti za pet do sedam godina - rekla je Joksimović na svečanosti povodom dodela paketa stručne podrške za 30 lokalnih samouprava.

Vrednost donacije EU za 30 lokalnih samouprava koja se dodeljuje u okviru program Exchange 6 - povećanje kredibiliteta, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnh rashoda na lokalnom nivou u Srbiji je dva miliona evra. Program traje do septembra 2024. godine.

Joksimović je objasnila da je izuzetno važno da lokalne samouprave jačaju svoje kapacitete, te dodala da su evropske integracije proces u koji je uključeno celo društvo.

Ona je dodala da je Srbija danas duboko u pristupnom procesu po novoj metodologiji.

- Jedan od ciljeva evropskih integracija je ujednačen razvoj ili smanjivanje regionalnih nejednakosti. To nisu lake reforme, i u tom smislu fondovi koji stoje na raspolaganju su bili značajan izvor pomoći u prethodnim godinama i biće i u narednom periodu. - poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, Srbija prednjači u procesu evropskih integracija u regionu i može čak da pruži ekspertsku podršku.

Ministarka je rekla da Srbija aktivno radi na klasteru 5, iako Srbija sada nije otvorila klaster 3 (konkurentnost i inkluzivni rast).

- Mi se uporedo pripremamo za klaster 5 u kojem je i poglavlje 22 koje se odnosi na regionalni razvoj - rekla je ministarka.

Inače, lokalne samouprave koje će dobiti sredstva izabrane su na osnovu javnog poziva. Opštine i gradovi će dobiti pakete sstručne pomoći za izradu planova razvoja, za izradu srednjoročnih planova, i za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata.

Paket podrške za izradu plana razvoja dobiće 12 opština, Boljevac, Vrnjačka banja, Krupanj, Kraljevo, Veliko Gradište, Požarevac, Kruševac. Smederevska Palanka, Šabac, Surdulica, Gadžin Han i Čačak.

Paket podrške za izradu srednjoročnog plana 10 lokalnih samouprava, Bela Palanka, Ražanj, Novi Pazar, Merošina, Niš, Raška, Sombor, Kanjiža, Bačka Topola i Aleksinac.

Paket podrške za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata 9 lokalnih samouprava, Pirot, Vranje, požarevac, Kragujevac, Petrovac na Mlavi, sremska Mitrovica, Prijeolje, Leskovac i Aranđelovac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤡

    24. jun 2022 | 13:48

    Ahaaa

  • An

    24. jun 2022 | 15:05

    Ahahha, na sveti nikad cemo uci u Eu... nego jel gradjani to zele uopste? Zavlace nas 20 godina, sad jos samo da priznamo Kosovo i lupimo sankcije Rusiji pa za jos jedno 10 godina.. ma idi brgaj..

  • bg

    24. jun 2022 | 14:31

    A kada ce referendum ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA