≫ 

Vučić: Očekujem napredak ka EU i otvaranje klastera u decembru

Vučić podnosi izveštaj građanima

  • 19
Aleksandar Vučić Printskrin: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podsetio je danas, odgovarajući na pitanje, kakvu je poruku Brisel poslao time što je odobren status kandidata Moldaviji i Ukrajini, dok Srbija nije otvorilaklaster, da je Srbija otvorila klaster krajem prošle godine i da se nada da u decembru možemo još da napredujemo.

- Mi smo u decembru (2021.) dobili klaster i bili smo jedini koji su nešto dobili, nije bilo fer da mi sad dobijemo jer su neki zaslužili da dobiju datum pregovora. Mislim da Severna Makedonija 17 godina ima status kandidata, nije dobila datum za otpočinjanje pregovora, a Albanija osam godina. Da budemo fer. Mi smo daleko odmakli u odnosu na njih, ali treba da pokažemo solidarnost sa makedonskim narodom i albanskim narodom, sa onim što je fer, to smo i uradili - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je izrazio nadu da Srbija može u decembru da napreduje i otvori novi klaster.

- U tim okvirima treba posmatrati i inicijativu Emaneula Makrona. Ne znam da li će dobiti većinu u Evropskom savetu o Evropskoj političkoj zajednici koja bi značila veću mogućnost našeg prisustva razgovorima, jer kada prisustvujete i razgovarate ipak imate priliku da kažete. Mislim da smo dobro govorili u Briselu. Imali bismo priliku da prisustvujemo važnim sastancima i da nas čuju, a ono što je za neke još važnije, ideja je da čim otvorimo te klastere, da možemo da učestvujemo u značajnijem iznosu novca kroz te fondove- objasnio je Vučić.

Predsednik je naveo da je za nas važno da nas čuju, a kadaje reč o kritici, Vučić je kazao da su sada u Briselu birali reči i na taj način želeli da pokažu poštovanje prema Srbiji.

- Na tome im hvala - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Zapadni Balkan u Briselu nije sada bio suštinska tema već Ukrajina.

- Velika vest tog dana iz Brisela je bila Ukrajina. Ja kao đavolji advokat sam imao jedno pitanje ali ga neću ponoviti javno na koje nisam mogao da dobijem odgovor ni od koga iz EU. Imao sam pitanje na koje je mnogo teško odgovoriti kada su u pitanju Moldavija i Ukrajina, posebno Ukrajina, ali šta da radite...- rekao je Vučić.

Kada je reč o pregovaračkom okviru, ističe da on sad ne može "na silu da se menja", jer je jasan i koji je uspostavljen.

- Ne može sad, Kurti je poželeo da nam menja pregovarački okvir, pa da se to postavi kao uslov. Čuj on će da prizna Srbiju. Da nije smešno bilo bi tužno. Ovako čovek da se makar osmehne. Strašno nam je potrebno njegovo priznanje. Ne priznaje nas niko u svetu pa će on da nas prizna. Ali, ne mogu da menjaju sada taj pregovarački okvir za Srbiju - rekao je Vučić komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da se tu treba naći međudobno priznanje.

Video: Vučić posle pregovora sa radnicima Fijata: Blizu smo dogovora, napravljen veliki pomak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stevo

    26. jun 2022 | 02:31

    Srbija je posvecena evrointegracijama i ide putem napretka i evropskih vrednosti

  • Dr

    25. jun 2022 | 13:01

    Nadležna mu je Ursula fon der Lajen. Odavno je poznato da Zapad ucenjuje ulazak u EU raznim zahtevima od nas,a naša vlast se pravi nemušta i čeka otvaranje novih poglavlja...

  • rade

    26. jun 2022 | 02:33

    Vredno radimo i borimo se za mir,stabilnost,napredak i sigurnost svojih gradjana i ostajemo sto je najbitnije na evropskom putu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA