• 0

OBRT? Priznavanje Kosova nije uslov za članstvo u EU

Austrijski političar Franc Šausberger kaže da pitanje "definititnog priznanja" Kosova neće biti preduslov da bi Srbija postala članica Evropske unije

  • 0

Austrijski političar i predsednik Instituta regiona Evrope Franc Šausberger kaže da bi Srbija mogla 2013. da dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, ali da priznavanje Kosova nije preduslov za to.

Upitan da li, kako se može čuti od pojedinih nemačkih političara, Srbija mora priznati nezavisnost Kosova za ulazak u EU, Šausberger  je rekao da smatra da pitanje "definitivnog priznanja neće biti preduslov".

Istovremeno je naglasio da će svakako biti potrebno da se Beograd i Priština približe, pregovaraju i da je neophodno da se u tome vidi napredak. Na pitanje da li će priznavanje nezavisnosti biti neophodno za dobijanje statusa člana EU, Šausberger je odgovorio da "definitivno to ne bi rekao".

Predsednik IRE je dodao da naredne godine sigurno neće početi pregovori o članstvu u EU, ali da bi mogao biti utvrđen datum za početak prgeovora.

- Međutim, na Srbiji je još da ispuni neke preduslove, i u tome smo spremni da joj pomognemo - poručio je bivši gradonačelnik austrijske pokrajine Salcburg.

Šausberger je podsetio da je Srbija već duže vreme težište aktivnosti IRE, koja se trudila da pomogne u dobijanju statusa kandidata, a sada namerava da podrži ovu zemlju u dobijanju datuma za početak pregovora.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima